Dzień dobry!
Po pierwsze zachęcam do konsultacji lekarskiej.
Dodam również, że najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Właściwa dieta przy niskim poziomie żelaza w organizmie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Anemia w ciąży - przyczyny, objawy, diagnostyka, profilaktyka, leczenie
Anemia w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem - do