Witam. Poziom hemoglobiny w tym wieku powinien wynosić 13-14 g/dl, a hematokryt 36-37 % obj. To może świadczyć o początkach anemii, dlatego najlepiej wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak: jaja (żółtka), wątróbka, mięso czerwone, ryby, drób, kasze (zwłaszcza jaglana), produkty zbożowe pełnoziarniste (płatki owsiane, chleb razowy), rośliny strączkowe (groszek, bób, fasola, soczewica), a do tego warzywa i owoce bogate w witaminę C (ułatwiają wchłanianie żelaza): papryka czerwona, pomidory, kapusta, brukselka, natka pietruszki, brokuły, szpinak, cytrusy, jabłka, maliny, jeżyny. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty