Ciemnozielone warzywa (brokuly, brukselka, szpinak, szparagi), ponadto sok pomarańczowy, banany, pomidory, buraki, orzechy i produkty zwierzęce (wątroba, zoltka jaj).
Witam serdecznie,
Najlepszymi źródłami kwasu foliowego są: produkty roślinne: ciemnozielone warzywa (brokuły, brukselka, fasola szparagowa, kapusta, liście pietruszki, sałata, szczypiorek, szparagi i szpinak), pomarańcze i sok pomarańczowy, banany, awokado, pomidory, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja), buraki, orzechy, słonecznik.
Produkty zwierzęce: wątroba, żółtka jaj.
Niektóre produkty przetworzone są dodatkowo wzbogacane w kwas foliowy Należą do nich: płatki śniadaniowe, soki owocowe, mąka i pieczywo.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Źródłem folianów są warzywa i owoce: sałata, szpinak, brokuły, brukselka, kalafior, nasiona roślin strączkowych, poza tym pomarańcze, drożdże, wątróbka, ziarna pszenicy, orzechy czy nasiona słonecznika. Bardzo istotny jest, że kwas foliowy jest niezwykle wrażliwy na wysoką temperaturę i wszelka obróbka cieplna produktów bogatych w foliany powoduje znaczne ich straty. Warzywa i owoce powinny zatem być spożywane na surowo lub po niewielkich zabiegach kulinarnych.
Pozdrawiam, Anna
Dzień dobry,
Foliany są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasowości. Znaczne straty tej witaminy (nawet 50-90% zawartości wyjściowej) występują w czasie przetwarzania i gotowania żywności, zwłaszcza w dużej ilości wody. Źródła kwasu foliowego, to m.in. ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste oraz wątróbka.
Po więcej wskazówek żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ kwasu foliowego na organizm – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zdrowa dieta na piękną cerę i paznokcie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Co oznacza wynik badania poziomu kwasu foliowego? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy dawka kwasu foliowego jest właściwa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy galaktozemii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy kwas foliowy należy przyjąć w tabletkach? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska