Witam serdecznie! W kwestii żywieniowej, w celu poprawy kondycji oczu warto zadbać, aby dieta była bogata w produkty tj. otręby pszenne, ryby (np. śledzie, makrele, pstrągi), grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany. Produkty te są źródłem niezbędnej w procesach widzenia witaminy A. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, aby poprawić wzrok w diecie należy uwzględnić szczególnie produkty bogate w antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziemy je odpowiednio w:
Luteina: szpinak, jarmuż (najwięcej forma surowa), sałata, natka pietruszki, brokuły, cukinia ze skórką, dynia, groszek, brukselka, fasola szparagowa, żółtka jaj.
Beta-karoten: marchew, dynia, pomidory, morele, brokuły.
Witamina A : marchewka, brzoskwinia, morele suszone, (żółtko jaja, masło), jarmuż, szpinak, dynia, papryka czerwona, boćwina.
Witamina E: oleje roślinne, orzechy, nasiona zbóż, kiełki pszenicy, zielone warzywa.
Cynk, selen : pestki dyni, zarodki pszenne, strączki, drożdże, ryby, owoce morza, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy np. brazylijskie.
Antocyjany: aronia -sok z aronii, czarna jagoda, borówki, czarny bez, winorośl, truskawki, wiśnie oraz czerwona kapusta, buraki, porzeczki, śliwki, żurawina, pomarańcze.
Kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA): ryby, algi, olej lniany. Pozdrawiam
Witam.
Proponuję spożywać wszystkie czarne owoce tj. jagody, aronia, czarna porzeczka, borówka.
Pozdrawiam
Szanowna Pani,
Do poprawy wzroku, dieta powinna być bogata w antyoksydanty: wit. A, C, E, cynk, antocyjany i kwasy n-3 (= omega-3), a także luteinę.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jak skutecznie i szybko podnieść odporność organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Astma a dieta – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy możliwa jest suplementacja witamin i dieta na cofnięcie zmian naczyniowych w mózgu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy dieta może mieć wpływ na kondycję oczu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zdrowa dieta na piękną cerę i paznokcie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak wzmocnić naczynia krwionośne? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na wzrok
Zdrowa dieta a poprawa wzroku Dieta uboga w skład