Grejpfrut na odporność
Witam serdecznie,
Najlepszym wyjściem byłoby skonsultowanie swojego jadłospisu ze specjalistą.
Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe:
Wapń 1200 mg
Żelazo 12mg
Cynk 11 mg
Produkty bogate w wapń: mak: sezam, nasiona chia, mąka sojowa, mleka roślinne wzbogacane, migdały, figi, amarantus, słonecznik, jarmuż, kapusta pekińska, szpinak, natka pietruszki oraz brokuły.
Produkty bogate w żelazo: nasiona dyni, rodzynki, sezam, otręby pszenne, natka pietruszki, szpinak, porzeczki, soja, suszone morele. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, proszę zwrócić na to uwagę.
Produkty bogate w cynk: soczewica, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy arachidowe, płatki owsiane.
Podaje Panu link do strony z poradnikiem w jaki sposób komponować dietę wegańską:
http://dieta.mp.pl/diety/zdrowe_diety/show.html?id=74452 oraz do tabel żywieniowych w diecie roślinnej http://veganworkout.org.pl/tablice-zywieniowe-witaminy/.
Proszę również nie zapominać o suplementacji witaminy B12.
W razie pytań proszę o kontakt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra