Dzień dobry. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska nie powinna zaszkodzić dziecku. Należy jedynie dbać o odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników w diecie i koniecznie skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby mógł ustalić odpowiednią suplementację. Stosując dietę wegańską w ciąży należy szczególnie zadbać o odpowiednią ilość:
- żelaza (źródła: rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, w tym pestki dyni, słonecznik, suszone figi i morele, kasza jaglana i gryczana, amarantus, komosa ryżowa, zielona pietruszka, algi morskie, kiełki roślinne). Aby polepszyć wchłanianie żelaza, należy łączyć produkty bogate w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C.
- cynku (źródła: orzechy i pestki, owies, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, zielonolistne warzywa, rośliny strączkowe, drożdże)
- wapnia (źródło: migdały, sezam, słonecznik, mak, amarantus, komosa ryżowa, suszone owoce, brokuły, brukselka, jarmuż, kapusta, rośliny strączkowe, mleko sojowe wzbogacone w wapń, algi)
- kwasu foliowego (warzywa zielonolistne, owoce cytrusowe, rośliny strączkowe, kasze, produkty pełnoziarniste, otręby, kiełki pszenicy)
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (źródło: olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy)
- białka (amarantus i inne zboża, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, orzechy, ser tofu, mleko roślinne, algi morskie)
- witaminy D oraz B12 (źródła: gotowe suplementy, tylko za zgodą lekarza).

Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty