Witam serdecznie,
Dieta wegańska musi być na prawdę bardzo dobrze zbilansowana by nie doszło do niedoborów. Przede wszystkim musi Pani znaleźć wśród produktów roślinnych odpowiednie zamienniki dla produktów zwierzęcych.
Konieczna będzie witamina B12, ponieważ tylko produkty pochodzenia zwierzęcego są jej źródłem, a raczej aminokwasy, z których jest syntezowana w naszym organizmie, myślę, że suplementacja witaminy D3 też nie zaszkodzi.
Źródłem białka w Pani diecie wegańskiej powinny być rośliny strączkowe: soja, soczewica, ciecierzyca, bób, fasola, groch. Zamiast mleka i nabiału oraz ryb - źródła wapnia, polecam mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe, jak również same orzechy, pestki, mak. To źródła niezbędnych minerałów.
Proszę bardzo szczegółowo zapoznać się z dietą wegańską, poznać ją od środka, zanim Pani na nią przejdzie. Dobrze jest również udać się do dietetyka, który pomoże na samym początku odpowiednio bilansować posiłki.
Pozdrawiam,
www.mazgaj.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty