Weganizm a ilość białka

Jaką ilość białka powinnam włączać do codziennych posiłków jako weganka i czym komplementować źródła tego składnika i wapnia w posiłkach węglowodanowych i w przekąskach? czy bezpiecznie rezygnuję z gotowania warzyw i owoców? Mam niską masę kostną i zmiany krzywicze (żywiłam się nieodpowiednio) jak podwyższyć przyswajalność i jakość wapnia (produkty mleczne są wątpliwe, nie mam rzetelnych inf o jajkach)
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,

bez względu na rodzaj diety każdy powinien włączać do swojej diety ok. 0,8 g/kg masy ciała białka.

Jeżeli chodzi o jego źródła w diecie wegańskiej to są głównie nasiona warzyw strączkowych i orzechy.
Natomiast najlepszym źródłem wapnia w diecie wegan są: zielone warzywa liściaste, nasiona, orzechy i strączki. Dodatkowo warto się wspomagać takimi produkatami jak wzbogacane w wapń mleka roślinne (jego zawartość nie powinna być niższa niż 120mg/100ml, należy pamiętać o każdorazowym wstrząśnięciu opakowaniem), czy tofu produkowane z użyciem siarczanu wapnia.

Aby podnieść wchłanialność wapnia należy przede wszystkim uprawiać regularny wysiłek fizyczny, unikać sodu w diecie, suplementować witaminę D i witaminę K2, jeść dużo warzyw i owoców - potas zmniejsza wydalanie wapnia, suplementować witaminę B12 (zarówno weganie jak i wegetarianie).

Jajka nie zawierają w swoim składzie sensownych poziomów wapnia (chyba że skorupka).
Natomiast zdania na temat mleka zwierzęcego są podzielone. Badania wskazują, że weganie, którzy dokładnie komponują swoją dietę nie mają problemów niedoborami wapnia.

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0

Nie wiem jaka jest Pani aktywność i tryb życia ale ilość białka niezbędna dla dorosłego człowieka to 0,8-1,2g/kg masy ciała. W przypadku problemów z masą kostną i zmianami krzywiczymi rezygnacja z nabiału nie jest najlepszym pomysłem. Mimo suplementacji wapnia i witaminy D3 trzeba dostarczać te produkty z dietą. Może Pani oczywiście stosować fortyfikowane produkty roślinne (np. mleka roślinne), suszone figi, brokuły, mak, sezam niełuskany ale przyswajalność wapnia z tych produktów ze względu na dużą ilość błonnika nie jest najlepsza.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty