Szanowna Pani,
bez względu na rodzaj diety każdy powinien włączać do swojej diety ok. 0,8 g/kg masy ciała białka.
Jeżeli chodzi o jego źródła w diecie wegańskiej to są głównie nasiona warzyw strączkowych i orzechy.
Natomiast najlepszym źródłem wapnia w diecie wegan są: zielone warzywa liściaste, nasiona, orzechy i strączki. Dodatkowo warto się wspomagać takimi produkatami jak wzbogacane w wapń mleka roślinne (jego zawartość nie powinna być niższa niż 120mg/100ml, należy pamiętać o każdorazowym wstrząśnięciu opakowaniem), czy tofu produkowane z użyciem siarczanu wapnia.
Aby podnieść wchłanialność wapnia należy przede wszystkim uprawiać regularny wysiłek fizyczny, unikać sodu w diecie, suplementować witaminę D i witaminę K2, jeść dużo warzyw i owoców - potas zmniejsza wydalanie wapnia, suplementować witaminę B12 (zarówno weganie jak i wegetarianie).
Jajka nie zawierają w swoim składzie sensownych poziomów wapnia (chyba że skorupka).
Natomiast zdania na temat mleka zwierzęcego są podzielone. Badania wskazują, że weganie, którzy dokładnie komponują swoją dietę nie mają problemów niedoborami wapnia.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nie wiem jaka jest Pani aktywność i tryb życia ale ilość białka niezbędna dla dorosłego człowieka to 0,8-1,2g/kg masy ciała. W przypadku problemów z masą kostną i zmianami krzywiczymi rezygnacja z nabiału nie jest najlepszym pomysłem. Mimo suplementacji wapnia i witaminy D3 trzeba dostarczać te produkty z dietą. Może Pani oczywiście stosować fortyfikowane produkty roślinne (np. mleka roślinne), suszone figi, brokuły, mak, sezam niełuskany ale przyswajalność wapnia z tych produktów ze względu na dużą ilość błonnika nie jest najlepsza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uzupełnienie białka po treningu na diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ilość spożywanych bakalii przy diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Produkty roślinne nie tylko dla wegan! Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety
Produkty roślinne, takie jak napoje czy alternatyw
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Recepta na zdrowe kości Osteoporoza to schorzenie