Dieta kobiety w ciąży
Bezpośrednio po treningu dobrze jest zjeść posiłek, który będzie zarówno źródłem węglowodanów jak i białka. Dobrym rozwiązaniem będzie spożycie np. koktajlu ze zmiksowanego banana (lub innego owocu) z mlekiem migdałowym bądź owsianym (czy innym roślinnym) oraz ekspandowanym (lub gotowanym) amarantusem i pestkami dyni, które z nasion i orzechów mają najwięcej białka. Mogą być też migdały zamiast pestek ponieważ działają odkwaszająco. Amarantus jest tutaj bardzo ważny składnikiem ponieważ zawiera pełen zestaw aminokwasów. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Ilość białka zależy od uprawianej dyscypliny sportu, ilości i intensywności treningu.
Źródła białka na diecie wegańskiej to:
- produkty sojowe (tofu, mleko sojowe)
- zboża (ryż, makaron, pełnoziarniste pieczywo)
- rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica)
- orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam)
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Budowa mięśni u wegetarianina – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jak mogę przytyć na diecie wegańskiej i bezglutenowej? – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Wzdęcia przy diecie wegańskiej – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Produkty w diecie zaspakajające dzienne zapotrzebowanie na tryptofan – odpowiada Mgr Beata Bondyra