70 g białka to na przykład:
- I śniadanie: 150 g chudego twarogu (30 g białka)
- II śniadanie: 1 jajo kurze 50 g (6,3 g białka)
- obiad: 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry (19,2 g białka)
- podwieczorek: 10 g pestek dyni (2,5 g białka)
- kolacja: 50 g tuńczyka w wodzie (10,5 g białka).
Jednak nie jest to takie proste, gdyż w innych produktach, które spożywamy jako dodatek np. pieczywo, makaron, ryż lub kasza, a także w warzywach również znajduje się białko. Dlatego, aby rozpisać dzienny jadłospis z podaną zawartością białka, trzeba uwzględnić też pozostałe składniki. Potrzebne są do tego informacje m.in. takie jak: masa ciała, wzrost i aktywność fizyczna. Zachęcam do umówienia wizyty z dietetykiem. Soja i inne rośliny strączkowe jak najbardziej mogą być uzupełnieniem białka w diecie. Soja zawiera 34,3 g białka na 100 g suchych nasion.
Białko to pojęcie dość ogólne. Chodzi Panu tylko o białko zwierzęce? Czy też mówimy o ogólnej ilości białka w diecie?
Białko w diecie dzielimy na dwie grupy: roślinne i zwierzęce. Roślinne to to pochodzące ze świata roślin, a najlepszymi źródłami takiego białka są: SOJA, groch, fasola, soczewica (i inne strączkowe), orzechy, pestki, nasiona, produkty zbożowe (np. kasze). Białko zwierzęce: mięso, jaja, ryby, produkty mleczne (w tym twaróg), owoce morza. Białko roślinne i białko zwierzęce nie są sobie równe pod względem wartości odżywczej, dlatego też nie powinno się "przeskakiwać" z jednego rodzaju białka na drugi (np. zamiast wędliny zjem pasztet z fasoli o takiej samej zawartości białka, a zamiast orzechów - jogurt).
Dla osób zdrowych o umiarkowanej aktywności fizycznej stosunek białka zwierzęcego do roślinnego powinien wynosić 1:2.
Zdaję sobie sprawę, że nie odpowiedziałam w pełni na Pana pytanie, ale odpowiedź o rozmieszczeniu białka w diecie została już udzielona.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uzupełnienie białka po treningu na diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Ile białka potrzeba do wzrostu organizmu o 1 cm? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Źródła kwasu foliowego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadmiar białka w diecie 2-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wysoka podaż białka a trądzik – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jak rozłożyć prawidłowo posiłki, aby waga spadała? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Białko - charakterystyka i rola, występowanie, odżywki białkowe, niedobór, dawkowanie
Białko, które nazywamy proteinami stanowi główny m
Białko roślinne i białko zwierzęce - czym się różnią, które białko jest najzdrowsze, czy wegetarianie mają niedobór białka?
Białka roślinne i zwierzęce są podsawą naszej codz