Dzień dobry! Cynk jest niezbędny w diecie, ponieważ pełni szereg funkcji np. buduje enzymy, chroni układ nerwowy, poprawia odporność i funkcjonowanie zmysłu smaku. Źródłem cynku są: ostrygi, zarodki pszenne, pestki dyni, żółtko jaja,kasza gryczana płatki owsiane,chleb żytni pełnoziarnisty,sardynki w pomidorach. Białko zwierzęce i laktoza powodują wzrost wchłaniania cynku. Duże ilości błonnika, alkohol, kadm, rtęć, wapń i fosforany ograniczają jego dostępność dla organizmu. Warto zadbać, aby jadłospis był bogaty w produkty pełnoziarniste i białko zwierzęce (np.chude mięso, nabiał, mleko), wówczas ilość cynku w diecie zostanie zwiększona. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Odpowiedź znajdzie Pani w tym artykule :
http://portal.abczdrowie.pl/cynk-w-jedzeniu
Pozdrawiam
Cynk posiadają ryby, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, chude mięso, owoce oraz warzywa.
Witam, kobieta powinna zaopatrywać swój organizm w ok.13 mg cynku w ciągu doby. Aby zwiększyć ilość cynku w diecie najlepiej wybierać następujące produkty: kasza gryczana, pieczywo razowe, ser żółty, orzechy, ziarna słonecznika, migdały, warzywa strączkowe takie jak fasolę, groszek zielony, małże, ostrygi wędzone, węgorz, zarodki pszenne, wątrobę wieprzową, wątróbkę kurzą oraz pieczeń wołową. Warto również pamiętać, że wchłanianie cynku bywa utrudnione, jeśli spożywamy w dużych ilościach takie produkty jak alkohol, cukier i otręby. W momencie nie możliwości wprowadzenia tych produktów do diety warto pomyśleć o dodatkowej suplementacji ale podkreślam, że cynk przyjmowany w ten sposób będzie mniej przyswajalny.
witam serdecznie,
źródłami cynku są: owoce morza, rośliny strączkowe, orzechy oraz nasiona (np. słonecznika), produkty zbożowe z pełnego ziarna (im bardziej oczyszczony jest produkt zbożowy tym mniej będzie w nim cynku), wątróbka, ryby oraz mięso.
pozdrawiam!
Karolina Czyrwik
Witam,
Produkty bogate w cynk to produkty pełnoziarniste np. ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe (żółte), mięso, wątroba, kasza gryczana, jaja, pestki dyni, nasiona sezamu, maku, ryby, kelp (są to norweskie wodorosty, do kupienia jako suplement diety w tabletkach), zarodki pszenne, brązowy ryż, nasiona roślin strączkowych, suszone owoce.
Cynk jest lepiej wchłaniany z produktów zwierzęcych. Przyswajalność cynku jest większa z diety zawierającej białko zwierzęce niż z diety zawierającej białko roślinne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Spożywanie pieczywa w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Ograniczanie spożywania mięsa – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czemu przy braniu cynku często pojawiają się nudności? – odpowiada Mgr Ewa Tomczyk
- Odżywianie po diecie dr Dąbrowskiej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Sposób na odtrucie z rtęci – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta na stres - co jeść, żeby obniżyć stres i uzupełnić niedobory witamin
Dieta na stres (dieta antystresowa) polega na skom
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an