Łysienie a krążenie
Przeprowadzone badania wykazały, iż zaburzenia krążenia mogą mieć związek z wystąpieniem łysienia. Dr n. med. Tomasz Wasyłyszyn, specjalista wenerologii i dermatologii, opowiada o tej przypadłości, poruszając także temat choroby Reynoldsa.
Witam serdecznie. Oczywiście dieta wpływa na włosy. Składniki budulcowe włosów organizm pozyskuje z białka dostarczanego w pożywieniu. Za najbardziej wartościowe uchodzą te białka, które posiadają aminokwasy siarkowe. Stanowią one podstawę wiązań i umocnień w konstrukcji pasm. Białka te znajdziesz przede wszystkim w mięsie, jajkach, rybach i produktach zbożowych. Ważną rolę w procesie budowy i regeneracji włosa pełnią witaminy z grupy B (rośliny strączkowe), witamina A (marchew, pomidory, jajka, nabiał) oraz E (oleje roślinne, orzechy włoskie, mleko). Nie bez znaczenia są również takie minerały jak: dostarczające włosom energii żelazo (ryby, czerwone mięso, nasiona, suszone owoce), zapobiegający wypadaniu włosów cynk (ostrygi, chude mięso, ryby, kasze) oraz warunkująca wzrost włosa miedź (wołowina, nasiona słonecznika, podroby, awokado).
Witam
Dieta ma bezpośredni wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Odpowiedzialne są za to obecne w niektórych produktach spożywczych składniki odżywcze.
Istotną rolę odgrywają aminokwasy siarkowe - cystyna i metionina, obecne w nasionach roślin strączkowych, orzechach, migdałach, a także rybach, mięsie, żółtym serze.
Spośród składników mineralnych należy zadbać o podaż :
cynku (pestki dyni, wątróbka, żółte sery, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe np. kasze, pieczywo)
miedzi - odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury keratyny (nasionka, pestki, orzechy, kasze, drożdże, kakao, suszone pomidory)
Spośród witamin natomiast szczególnie cenne są:
witamina A występująca głównie w żółto – pomarańczowo – czerwonych warzywach i owocach m.in. marchew, papryka, dynia, mango.
Witamina E – obecna w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach zbóż i tłustych rybach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na wzwmocnienie włosów i paznokci – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Suche i cienkie włosy a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść aby wzmocnić paznokcie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy dieta wpływa na koncentrację? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie witaminy na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czego nie jeść przy trądziku? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dlaczego wypadają mi włosy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
artykuły
Dieta na łysienie
Powodów wypadania włosów jest wiele. Najczęściej p
Aminokwasy endogenne - charakterystyka i rola, występowanie
Aminokwasy endogenne, w przeciwieństwie do aminokw
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó