Dieta a wytrzymałość włosów

Czy dieta ma wpływ na wytrzymałość włosów
ponad rok temu

Łysienie a krążenie

Przeprowadzone badania wykazały, iż zaburzenia krążenia mogą mieć związek z wystąpieniem łysienia. Dr n. med. Tomasz Wasyłyszyn, specjalista wenerologii i dermatologii, opowiada o tej przypadłości, poruszając także temat choroby Reynoldsa.

Witam serdecznie. Oczywiście dieta wpływa na włosy. Składniki budulcowe włosów organizm pozyskuje z białka dostarczanego w pożywieniu. Za najbardziej wartościowe uchodzą te białka, które posiadają aminokwasy siarkowe. Stanowią one podstawę wiązań i umocnień w konstrukcji pasm. Białka te znajdziesz przede wszystkim w mięsie, jajkach, rybach i produktach zbożowych. Ważną rolę w procesie budowy i regeneracji włosa pełnią witaminy z grupy B (rośliny strączkowe), witamina A (marchew, pomidory, jajka, nabiał) oraz E (oleje roślinne, orzechy włoskie, mleko). Nie bez znaczenia są również takie minerały jak: dostarczające włosom energii żelazo (ryby, czerwone mięso, nasiona, suszone owoce), zapobiegający wypadaniu włosów cynk (ostrygi, chude mięso, ryby, kasze) oraz warunkująca wzrost włosa miedź (wołowina, nasiona słonecznika, podroby, awokado).

0
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Dieta ma bezpośredni wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Odpowiedzialne są za to obecne w niektórych produktach spożywczych składniki odżywcze.
Istotną rolę odgrywają aminokwasy siarkowe - cystyna i metionina, obecne w nasionach roślin strączkowych, orzechach, migdałach, a także rybach, mięsie, żółtym serze.
Spośród składników mineralnych należy zadbać o podaż :
cynku (pestki dyni, wątróbka, żółte sery, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe np. kasze, pieczywo)
miedzi - odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury keratyny (nasionka, pestki, orzechy, kasze, drożdże, kakao, suszone pomidory)
Spośród witamin natomiast szczególnie cenne są:
witamina A występująca głównie w żółto – pomarańczowo – czerwonych warzywach i owocach m.in. marchew, papryka, dynia, mango.
Witamina E – obecna w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach zbóż i tłustych rybach.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty