W przypadku trądziku zalecane byłoby spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej, czyli np. zamiast chleba białego zalecałabym spożywanie pieczywa pełnoziarnistego (chleb typu graham, bułki pełnoziarniste z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, lnu etc.). Dobrze jest zwiększyć ilość wypijanej wody mineralnej i błonnika, który pomaga wiązać związki toksyczne. Produkty bogate w błonnik to: warzywa, owoce, produkty zbożowe.
Dieta powinna także obfitować w witaminy antyoksydacyjne A,C,E. Witaminę A można znaleźć np. w: mleku, żółtku jaja, marchwi, morelach, fasolce szparagowej, dyni, brzoskwiniach. Witamina C zawarta jest w: natce pietruszki, papryce, warzywach kapustnych, owocach cytrusowych, witamina E natomiast w: olejach roślinnych, gruboziarnistych produktach zbożowych, żółtku jaja, pełnotłustym mleku.Osoby cierpiące z powodu trądziku powinny spożywać tłuste ryby, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,hamujące proces zapalny (np. śledź, makrela, tuńczyk, saryndki, łosoś).
Warto włączyć do diety orzechy np. włoskie. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są także: nasiona lnu, olej lniany, olej sojowy, rzepakowy, olej z wiesiołka i ogórecznika. Na stan cery pozytywny wpływ wywiera cynk, który można znaleźć w: mięsie, produktach zbożowych, owocach morza, nasionach roślin strączkowych, jajach, warzywach i owocach. Zmiany skórne mogą być wynikiem niedoboru manganu (rzadko spotykana przypadłość). W mangan obfitują: suche nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, orzechy, herbata. Poza manganem i cynkiem, warto zwrócić uwagę na podaż selenu z dietą. Selen zawarty jest w: otrębach, kiełkach zbożowych, rybach morskich. Dobrze jest unikać: nadmiaru alkoholu, spożywania dużych ilości kofeiny, potraw pikantnych i mocno solonych, czekolady, żywności typu fast-food, chipsów etc. Z nadmiernym wydzielaniem łoju przez skórę związane mogą być niedobory witaminy B2 (źródła: mleko, jaja, gruboziarniste produkty zbożowe, drożdże).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego nie jeść przy trądziku? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- W jakich produktach znajduje się cynk? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczna dieta na zajście w ciążę – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Z jakich warzyw zrezygnować przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
artykuły
Związki bioaktywne - przykłady, właściwości, działanie i źródła
Związki bioaktywne to substancje, które występują
Witaminy na wzrok - co warto wiedzieć?
Witaminy na wzrok są niezbędne dla prawidłowego fu
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an