Witam serdecznie,
Podstawą diety powinny być owoce i warzywa, nabiał, ryby, chude mięso. Szczególnie ważne są produkty bogate w żelazo, jod, selen, cynk.
Warzywa i owoce zalecane:
* warzywa, takie jak boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, szczaw i szpinak,
* owoce – porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado, owoce suszone, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych.
Istnieją związki, zwane goitrogenami, które mogą wpływać na metabolizm jodu, prowadząc do zmniejszenia jego stężenia w organizmie. To z kolei zaburza syntezę hormonów tarczycy i powoduje przerost gruczołu, tzw. wole. Stąd inna nazwa goitrogenów – substancje wolotwórcze. Goitrogeny występują głównie w roślinach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, jarmuż, kalafior, rzepa i kalarepa. Niekorzystne działanie powyższych warzyw jest tym silniejsze, im mniejsza jest podaż jodu w diecie.
pozdrawiam
Małgorzata
Witam ciepło,
wszystko zależy od tego ile jodu mamy w diecie.
Jeśli nasza dieta obfituje w pożywienie dostarczającej odpowiedniej ilości jodu, to nie ma czym martwić. Nie ma wówczas żadnego ryzyka i nie ma potrzeby rezygnacji z warzyw czy owoców.
Jod odnajdziemy w takich produktach jak: ryby, owoce morza, otręby, orzechy, brokuły. Spożywanie ryb 4 x tyg uzupełni odpowiednia podaż jodu.
Oprócz jodu ważny jest jeszcze cynk, selen, żelazo, i ważny jest błonnik.
Warzywa , które powodują , że jod wchłania się w mniejszym stopniu to : kapusta, brokuły, brukselka kalafior.
ale i to można zminimalizować, poprzez gotowanie całych produktów, a dopiero później krojenie czy rozdrabnianie.
Im dieta bardziej urozmaicona tym zdrowsza.
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk mgr farmacji i dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce i warzywa ograniczają wchłanianie jodu? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Bezpieczna dieta przy niedoczynności tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia dieta – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Niedoczynność tarczycy i stosowanie Euthyrox a odżywanie celem uniknięcia przybrania na wadze – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Sposób odżywiania się w chorobie tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Cukrzyca typu 2, nadciśnienie, niedoczynność tarczycy i kamica nerkowa – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaką dietę stosować przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co mogę jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?
Co jeść zimą? Zima to trudny czas dla zdrowia. To