Witam, jod mogą ograniczać: kapusta, kalafior,rzepa, bruskselka, soja, orzeszki ziemne.
Witam.Substancje, które zaburzają wchłanianie z pożywienia :soja, tofu,roślinach takich jak :(najwięcej w krzyżowych) brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, rzodkiewki, chrzan,inne zawierające mniejsze ilości: orzeszki ziemne, orzechy sosny, słodkie ziemniaki, szpinak, gruszki, proso, truskawki, bambus pędy.Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia dieta – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy niedoczynność tarczycy można całkowicie wyleczyć? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niedoczynność tarczycy a szanse na zajście w ciążę – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia terapia – odpowiada MichaĹ Kurek
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie warzywa i owoce mają najwięcej jodu? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Podwyższony kortyzol i niedoczynność tarczycy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Niedoczynność tarczycy a koncentracja i pamięć – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Niedoczynność tarczycy a stosowanie preparatu Letrox – odpowiada Aleksander Ropielewski