Sposób odżywiania się w chorobie tarczycy

Witam, Mam 19 lat i mam następujący problem, choruję na tarczycę co powoduje że dodatkowo tyję, w okresie 8miesiecy przytyłam ok.7 kg. Jem nie regularnie i tak naprawdę nie wiem jakie produkty ze sobą najlepiej łączyć. Mam wzrostu 164 i ważę 56 kg, mój problem to również że nie jem często ale i tak tyję :(
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Tarczyca to narząd, który w naszym organizmie odpowiada za wytwarzanie hormonów odpowiedzialnych za przemianę materii. Dlatego niedoczynność tarczycy niestety zwiększa apetyt i jednocześnie znacznie zmniejsza odczuwanie przez nas sytości, nawet po obfitym posiłku.

Jeśli chcesz utrzymać swoją masę ciała i zahamować proces tycia, musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Przede wszystkim zacznij od regularnego odżywiania - tzn, posiłki zjadaj w odstępach 3 - godzinnych, nie omijając żadnego z nich. Ostatni posiłek powinnaś zjadać 3 godziny przed snem lub też zmniejszoną aktywnością fizyczną. Regularne odżywianie zwiększa naszą przemianę materii, pozwala na spalanie większej ilości kalorii przez nasz organizm.
Przemianę materii można także zwiększyć poprzez regularne ćwiczenia. Wybierz sport, który najbardziej lubisz. Nawet spacer jest świetny w odchudzaniu. Na sport przeznacz minimum 30 minut dziennie. Wysiłek fizyczny o małej intensywności, ale o długim czasie trwania to idealna forma aktywności fizycznej z punktu widzenia leczenia nadwagi oraz wspomagania pracy tarczycy.

Dzięki aktywności fizycznej w naszym ciele rozwija się tkanka mięśniowa, dzięki której również zwiększa się nasza przemiana materii.

Z kolei najważniejsze zalecenia żywieniowe to:

  • Zwiększenie podaży jodu w diecie, odpowiadającego za prawidłową czynność tarczycy. Źródłem jodu są: ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela, śledź), owoce morza, sól morska, niektóre rodzaje wód mineralnych, pieczarki, cebula.
  • Zwiększenie podaży białka w diecie - białko jest najważniejszym budulcem mięśni i wspomagaczem spalania kalorii. Białko stymuluje również w naszym organizmie produkcję hormonu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Źródłem białka powinno być chude mięso, wędliny, mleko i produkty mleczne. Dobre i zdrowe są również produkty będące źródłem białka roślinnego, np. soczewica, groch czy też fasola. Należy je jednak spożywać w umiarkowanej ilości i tylko po odpowiedniej obróbce cieplnej, która zmniejsza ilość związków wolotwórczych osłabiających pracę tarczycy.
  • Istnieją produkty, które źle wpływają na funkcjonowanie tarczycy i mają wręcz działanie wolotwórcze, ponieważ hamują przyswajanie jodu przez tarczycę. Należą do nich: kalafior, brokuły, kapusta, brukselka, rzepa, brukiew.
  • Wystrzegaj się także orzeszków ziemnych i gorczycy, zawierają sporo substancji wolotwórczych.
  • Pij wodę mineralną. Woda nawodni Twój organizm, dostarczy niezbędnego tarczycy jodu i uchroni przed atakami głodu. Najnowsze badania wykazują, że osoby, które przed każdym posiłkiem mają zwyczaj wypijania minimum szklanki wody spożywają mniejsze posiłki i chudną.
0

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty