Zapytaj lekarza

1 , 0 3 3 , 2 8 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy dieta cud istnieje?

Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę. Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Czy to możliwe? Obejrzyj film i sprawdź.

Przyjmowane leki wskazują na to, że cierpi Pani na niedoczynność tarczycy, najprawdopodobniej na Hashimoto. Przede wszystkim zaleca się wykluczenie czynników mogących nasilać reakcje zapalne. Zalecamy zastosowanie diety wykluczającej gluten (białka znajdujące się m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie) oraz diety bezmlecznej (mleko i produkty na jego bazie). Należy dostarczać pełnowartościowego białka, które jest źródłem tyroksyny, aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję hormonów tarczycy. Z mięs wybieramy te chude (kurczak, indyk, cielęcina), najlepiej spożywać bez skóry. Zalecamy włączyć kwasy omega-3, których ilość warto zwiększać w codziennej diecie. Znajdzie je Pani w nasionach, orzechach, olejach roślinnych. Z warzyw wykluczamy warzywa kapustne, brukselkę, kalafiora, rzepę, brukiew, cebulę i soję. Warto włączyć do diety produkty bogate w selen, którego niedobór zmniejsza syntezę T3 w tkankach (znajdzie go Pani m.in. w produktach zbożowych, nasionach słonecznika), cynk (mięso) oraz witaminę E (oleje roślinne, nasiona), które zwiększają wchłanianie jodu w organizmie. Zalecamy także ograniczenie produktów bogatych w jod (ryby morskie). Zachęcamy także do spożywania 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu, wprowadzenia aktywności fizycznej i zadbania o prawidłową podaż płynów. Jeżeli miałaby Pani trudności w ułożeniu odpowiedniej diety, zachęcamy do wizyty u doświadczonego dietetyka, który pomoże Pani poprowadzić odpowiednią terapię żywieniową.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

Absolwent dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
0

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy