Podstawą terapii żywieniowej jest wykluczenie czynników mogących nasilać reakcje zapalne. Zalecamy wykluczenie glutenu (białek znajdujących się m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie) oraz wszystkich produktów na bazie mleka. Należy dostarczać pełnowartościowego białka, które jest źródłem tyroksyny, aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję hormonów tarczycy. Z mięs wybieramy te chude (kurczak, indyk, cielęcina), najlepiej spożywać bez skóry. Zalecamy włączenie kwasów omega-3, których ilość warto zwiększać w codziennej diecie. Znajdzie je Pani w nasionach, orzechach czy olejach roślinnych (olej lniany na zimno, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia). Z warzyw wykluczamy warzywa kapustne, rośliny strączkowe, brukselkę, kalafiora, rzepę, brukiew, cebulę i soję. Warto włączyć do diety produkty bogate w selen, którego niedobór zmniejsza syntezę T3 w tkankach (znajdzie go Pani m.in. w produktach zbożowych, nasionach słonecznika), cynk (mięso) oraz witaminę E (oleje roślinne, nasiona), które zwiększają wchłanianie jodu w organizmie. Zalecamy także ograniczenie produktów bogatych w jod (ryby morskie). Zachęcamy także do spożywania 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu, wprowadzenia aktywności fizycznej (o nie za dużej intensywności) i zadbania o prawidłową podaż płynów.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty