Niedoczynność tarczycy i stosowanie Euthyrox a odżywanie celem uniknięcia przybrania na wadze

Witam serdecznie, choruję na niedoczynność tarczycy i interesuje mnie kwestia przybierania na wadze... Biorę lek Euthyrox. Moje pytanie brzmi:JAKICH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH I LEKÓW POWINNAM UNIKAĆ A JAKICH POWINNAM SPOŻYWAĆ BEZ OGRANICZEŃ? Martyna
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Przy niedoczynności tarczycy należy ograniczyć spożywanie warzyw krzyżowych - kapusty w każdej postaci, brokułów, kalafiorów. Więcej może Pani powiedzieć dietetyk po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego.

0

Należy dostarczać pełnowartościowego białka, które jest źródłem tyroksyny, aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję hormonów tarczycy. Z mięs wybieramy te chude (kurczak, indyk, cielęcina), najlepiej spożywać bez skóry. Zalecamy włączenie do jadłospisu ryb. Zawierają one kwasy omega-3, których ilość warto zwiększać w codziennej diecie. Znajdzie je Pani również w nasionach, orzechach, olejach roślinnych. Z warzyw wykluczamy warzywa kapustne, brukselkę, kalafiora, rzepę, brukiew, cebulę i soję. Warto włączyć do diety produkty bogate w selen, którego niedobór zmniejsza syntezę T3 w tkankach (znajdzie go Pani m.in. w produktach zbożowych, rybach, nasionach słonecznika), cynk (mięso, ryby) oraz witaminę E (oleje roślinne, nasiona), które zwiększają wchłanianie jodu w organizmie. Jeżeli cierpi Pani na kliniczną postać niedoczynności zalecamy większe spożycie produktów bogatych w jod (ryby morskie). Zachęcamy także do spożywania 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu, wprowadzenia aktywności fizycznej i zadbania o prawidłową podaż płynów.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Jeśli chodzi o produkty, które należy wybierać to: mięsa chude (kurczak, indyk, wołowina), ale również te tłuste (wieprzowina), owoce morza, ryby (morskie i słodkowodne), orzechy (garść dziennie), nasiona. Unikać należy: soi, brukselki, cebuli, kalafiora, rzepy,

W razie pytań proszę o kontakt:
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

Chętnie pomogę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty