Witam,
Tarczycy jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów regulujących przemianę materii, dlatego niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołującą dolegliwości metaboliczne. Jej leczenie polega na podaży hormonów, (które już Pani zażywa) oraz zwiększonej dawki jodu. Jod znajduje się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, a także w soli jodowanej (uwaga- nadmiar soli może wywołać nadciśnienie tętnicze). Źródłem jodu mogą też być wody mineralne (informacja o zawartości znajduje się na etykiecie).
Do substancji wolotwórczych, których należy unikać zalicza się: kapustę, kalafior, brukselkę, soje, rzepę, brukiew, orzeszki ziemne i gorczycę. Należy również uważać na brokuły. Przy niedoczynności tarczycy należy też zwiększyć podaż białka, które zwiększa przemianę materii. Należy wybierać chude lub półtłuste produkty mleczne.
Jeśli chodzi o niedokrwistość produkty bogate w żelazo to głównie produkty mięsne. Proszę spożywać więcej mięsa, drobiu i jaj. Mimo to proszę starać się wybierać produkty chude i bez skóry, a jajka spożywać w ilości 1 na dzień. Produkty bogate w żelazo o mniejszej przyswajalności to produkty roślinne przede wszystkim: buraki, szpinak, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, ziarna zbóż, śliwki, truskawki, morele, brzoskwinie, maliny. Proszę spożywać także warzywa i owoce bogate w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Składniki zawarte w herbacie i kawie mogą natomiast zmniejszać jego wchłanianie.
Proszę również pamiętać o odpowiedniej podaży płynów minimum 1,5 l na dzień (ochronią nerki przed nadmierną podażą białka).
Więcej informacji udzieli Pani lekarz.
Pozdrawiam.
Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.
Przy anemii warto spożywać czerwone mięso, jaja, podroby (są źródłem nie tylko żelaza, ale też witamin z grupy B, które wspomagają wyjście z anemii).
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę mogę stosować bezpiecznie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Mam niedoczynność tarczycy - jak schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Przybieranie na wadze a niedoczynność tarczycy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Chęć schudnięcia u 19-latki ważącej 75 kg przy 155 cm wzrostu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak leczyć niedoczynność tarczycy? – odpowiada Lek. Beata Babińska-Olejniczak
- Jakie owoce i warzywa ograniczają wchłanianie jodu? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Z jakich warzyw zrezygnować przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Sposób odżywiania się w chorobie tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Rzodkiewka a niedoczynność tarczycy? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Schudnięcie przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f