Anemia z niedoborem żelaza- niedoczynność- otyłość

Witam. Dużo wiem na temat diety, odchudzania, naczytałam się na temat tarczycy, choruję na niedoczynność, moja poj. to 6.5 ml. W ciągu ostatnich pięciu lat przytyłam 20 kg, myślałam, że to mało ruchu, nie żałowałam sobie jedzenia. W lutym zeszłego roku zaczęłam intensywnie się odchudzać. Moja dieta to 5 posiłków dziennie, dużo warzyw i dużo ruchu basen, siłownia. Przez rok schudłam 20 kg, ale w ciągu ostatnich 5 miesięcy przytyłam znów około 10:(. O nadczynności tarczycy dowiedziałam się około miesiąc temu, przyjmuję e****, ale martwi mnie co innego. Od zawsze miałam słabe wyniki krwi, moja hemoglobina miała około 10, ale jeszcze nie było tak źle. Teraz wyniki są znacznie słabsze same strzałki w dół a hem. ok 7-8. zaczęłam się leczyć u lekarza hematologa, ale nie ma żadnych rezultatów;( tylko wciąż każą jeść żelazo i kwas foliowy. Jem dużo warzyw, ale zmartwiło mnie to, że fasola, kapusta, kalafior sprzyja wolom. Mam pytanie, czy brokuły, szpinak, buraki? Też sprzyjają rośnięciu? To warzywa, które powinnam jeść przy mojej anemii. Naprawdę znów mam siłę podjąć walkę z kg., ale mnie wiem jak? Jak to zrobić, żeby sobie nie zaszkodzić, a ważę dużo za dużo:( Mam 158cm i 80 kg :( Proszę o pomoc
ponad rok temu

Witam,

Tarczycy jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów regulujących przemianę materii, dlatego niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołującą dolegliwości metaboliczne. Jej leczenie polega na podaży hormonów, (które już Pani zażywa) oraz zwiększonej dawki jodu. Jod znajduje się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, a także w soli jodowanej (uwaga- nadmiar soli może wywołać nadciśnienie tętnicze). Źródłem jodu mogą też być wody mineralne (informacja o zawartości znajduje się na etykiecie).

Do substancji wolotwórczych, których należy unikać zalicza się: kapustę, kalafior, brukselkę, soje, rzepę, brukiew, orzeszki ziemne i gorczycę. Należy również uważać na brokuły. Przy niedoczynności tarczycy należy też zwiększyć podaż białka, które zwiększa przemianę materii. Należy wybierać chude lub półtłuste produkty mleczne.

Jeśli chodzi o niedokrwistość produkty bogate w żelazo to głównie produkty mięsne. Proszę spożywać więcej mięsa, drobiu i jaj. Mimo to proszę starać się wybierać produkty chude i bez skóry, a jajka spożywać w ilości 1 na dzień. Produkty bogate w żelazo o mniejszej przyswajalności to produkty roślinne przede wszystkim: buraki, szpinak, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, ziarna zbóż, śliwki, truskawki, morele, brzoskwinie, maliny. Proszę spożywać także warzywa i owoce bogate w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Składniki zawarte w herbacie i kawie mogą natomiast zmniejszać jego wchłanianie.

Proszę również pamiętać o odpowiedniej podaży płynów minimum 1,5 l na dzień (ochronią nerki przed nadmierną podażą białka).

Więcej informacji udzieli Pani lekarz.

Pozdrawiam.

0

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.
Przy anemii warto spożywać czerwone mięso, jaja, podroby (są źródłem nie tylko żelaza, ale też witamin z grupy B, które wspomagają wyjście z anemii).

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty