Witam,
Tarczyca jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów regulujących przemianę materii, dlatego niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołującą dolegliwości metaboliczne. Jej leczenie polega na podaży hormonów oraz zwiększonej dawki jodu. Jod znajduje się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, a także w soli jodowanej (uwaga - nadmiar soli może wywołać nadciśnienie tętnicze). Źródłem jodu mogą też być wody mineralne (informacja o zawartości znajduje się na etykiecie).
Do substancji wolotwórczych, których należy unikać zalicza się: kapustę, kalafior, brukselkę, soję, rzepę, brukiew, orzeszki ziemne i gorczycę. Należy również uważać na brokuły. Przy niedoczynności tarczycy należy też zwiększyć podaż białka, które zwiększa przemianę materii. Należy wybierać chude lub półtłuste produkty mleczne.
Jeśli chodzi o niedokrwistość, produkty bogate w żelazo to głównie produkty mięsne. Proszę spożywać więcej mięsa, drobiu i jaj. Mimo to proszę starać się wybierać produkty chude i bez skóry, a jajka spożywać w ilości 1 na dzień. Produkty bogate w żelazo o mniejszej przyswajalności to produkty roślinne, przede wszystkim: buraki, szpinak, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, ziarna zbóż, śliwki, truskawki, morele, brzoskwinie, maliny. Proszę spożywać także warzywa i owoce bogate w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Składniki zawarte w herbacie i kawie mogą natomiast zmniejszać jego wchłanianie.
Proszę również pamiętać o odpowiedniej podaży płynów minimum 1,5 l na dzień (ochronią nerki przed nadmierną podażą białka).
Więcej informacji udzieli Pani lekarz.
Dodatkowo muszę podkreślić, że Pani masa jest w normie i nie musi się Pani odchudzać. Jeśli odczuwa Pani dyskomfort z obecną masą ciała oraz w przyszłości chce Pani uniknąć nadwagi, proszę zwrócić uwagę na codzienną aktywność fizyczną. Niestety, leki hormonalne z reguły powodują wzrost masy ciała, dlatego trudno jest to całkowicie kontrolować.
Pozdrawiam.
Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Anemia z niedoborem żelaza- niedoczynność- otyłość – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Przybieranie na wadze a niedoczynność tarczycy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak leczyć niedoczynność tarczycy? – odpowiada Lek. Beata Babińska-Olejniczak
- Chęć schudnięcia u 19-latki ważącej 75 kg przy 155 cm wzrostu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Mam niedoczynność tarczycy - jak schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Rzodkiewka a niedoczynność tarczycy? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Schudnięcie przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Bezpieczna dieta przy niedoczynności tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Wypadanie włosów i niedoczynność tarczycy – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dieta przy niedoczynności tarczycy i anemii – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
artykuły
Choroby tarczycy - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Niedoczynność tarczycy to zespół objawów wywołanyc
Nawyki, które pogłębiają problemy z tarczycą
Choroby tarczycy Senność w ciągu dnia, przemęczeni
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp