Jaką dietę mogę stosować bezpiecznie?

Witam. Jestem kobietą, mam 29 lat. Od roku leczę się na niedoczynnośc tarczycy. Wyniki badań TSH i T4 często się wahają i czasami tylko bywają w normie, mimo że stale biorę leki i jestem pod stałą kontrolą lekarza. Do tego mam niski poziom hemoglobiny i okresowo anemię ze względu na obfite krwawienia miesięczne. Dlatego też przyjmuję tabletki hormonalne przepisane przez ginekologa. Żelazo w tabletkach podnosi poziom żelaza tylko na chwilę, a i tak nierzadko ledwo mieszczę się w obowiązującej normie. Przy stosowaniu żelaza występują u mnie takie objawy jak np. zaparcia, uczucie pełności, wzdęcia. Jem 4-5 posiłków dziennie, staram się o regularnych porach (mam malutkie dzieci, więc jak one jedzą, to ja z nimi), nie jem potraw tłustych, bardzo rzadko coś smażonego, raczej duszone, gotowane, bez zawiesistych sosów, pieczywo mieszane, pełnoziarniste, ale czasami i białe, kasze makarony, ziemniaki, z zieleniną, dużo warzyw, owoce, staram się pic ok. 2 litrów dziennie, ale nie zawsze się to udaje; piję herbaty owocowe, soki warzywno-owocowe, niegazowaną wodę. Codziennie spaceruję, rzadko, ale zdarza mi się dodatkowo ćwiczyć. Odkąd przyjmuję hormony tarczycowe, płciowe i żelazo, zaczęłam tyć. W tej chwili ważę 64 kg przy 163 cm wzrostu. Czy mogłaby mi Pani zaproponować jakąś dietę wysokożelazową, a jednocześnie taką, przy której mogłabym wrócić do swoich 58 kg, a przede wszystkim uniknąć negatywnych skutków spowodowanych braniem żelaza? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Ania
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam,

Tarczyca jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów regulujących przemianę materii, dlatego niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołującą dolegliwości metaboliczne. Jej leczenie polega na podaży hormonów oraz zwiększonej dawki jodu. Jod znajduje się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, a także w soli jodowanej (uwaga - nadmiar soli może wywołać nadciśnienie tętnicze). Źródłem jodu mogą też być wody mineralne (informacja o zawartości znajduje się na etykiecie).

Do substancji wolotwórczych, których należy unikać zalicza się: kapustę, kalafior, brukselkę, soję, rzepę, brukiew, orzeszki ziemne i gorczycę. Należy również uważać na brokuły. Przy niedoczynności tarczycy należy też zwiększyć podaż białka, które zwiększa przemianę materii. Należy wybierać chude lub półtłuste produkty mleczne.

Jeśli chodzi o niedokrwistość, produkty bogate w żelazo to głównie produkty mięsne. Proszę spożywać więcej mięsa, drobiu i jaj. Mimo to proszę starać się wybierać produkty chude i bez skóry, a jajka spożywać w ilości 1 na dzień. Produkty bogate w żelazo o mniejszej przyswajalności to produkty roślinne, przede wszystkim: buraki, szpinak, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, ziarna zbóż, śliwki, truskawki, morele, brzoskwinie, maliny. Proszę spożywać także warzywa i owoce bogate w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Składniki zawarte w herbacie i kawie mogą natomiast zmniejszać jego wchłanianie.

Proszę również pamiętać o odpowiedniej podaży płynów minimum 1,5 l na dzień (ochronią nerki przed nadmierną podażą białka).

Więcej informacji udzieli Pani lekarz.

Dodatkowo muszę podkreślić, że Pani masa jest w normie i nie musi się Pani odchudzać. Jeśli odczuwa Pani dyskomfort z obecną masą ciała oraz w przyszłości chce Pani uniknąć nadwagi, proszę zwrócić uwagę na codzienną aktywność fizyczną. Niestety, leki hormonalne z reguły powodują wzrost masy ciała, dlatego trudno jest to całkowicie kontrolować.

Pozdrawiam.

0

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty