Witaj,



W przypadku przepukliny wślizgowej rozworu przełyku warto unikać posiłków, które są ciężkostrawne i tłuste, ponieważ mogą zwiększać objawy zgagi. Zalecane są produkty bogate w błonnik pokarmowy, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i białka, takie jak kurczak, ryby, jajka i chude mięso.



Jeśli chodzi o unikanie produktów, to proponuję unikanie tłustych potraw, pikantnych przypraw, czekolady, kawy, napojów gazowanych oraz cytrusów.

Warto zaznaczyć, że produkty do diety należy dobierać indywidualnie i oceniać ich wpływ na organizm. Powyższe wskazówki mogą różnić się u poszczególnych pacjentów.



W związku z Twoją sytuacją, proponowałbym również wizytę u osteopaty, który może pomóc w leczeniu przepukliny. Wizyta u dietetyka klinicznego również może być korzystna, aby pomóc w ustaleniu odpowiedniej diety.



Jeśli potrzebujesz więcej informacji lub chcesz umówić się na wizytę, proszę daj mi znać.



Pozdrawiam

mgr Klaudia Ułamek

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online

Zapraszam do zapoznania się z informacjami o mnie oraz lokalizacją i opiniami pacjentów -> https://goo.gl/maps/KtvQ39gWCpKhBLzj8

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty