Witam serdecznie,
Może zacznę od tego, że te 50 g w posiłku płatków owsianych będzie dobrym rozwiązaniem, wówczas ich Ładunek glikemiczny będzie na średnim poziomie, przy 40 g samych płatków bez dodatków ich ładunek glikemiczny będzie już wchodził w niski poziom. Oprócz ilości, kwestia też zwrócenia uwagi na stopień rozdrobnienia płatków, dodatków użytych do potrawy, oraz czasu i sposobu obróbki.
Lepszym rozwiązaniem będą płatki górskie niż błyskawiczne, dodatki o niskim IG czyli orzechy, masło orzechowe, awokado, owoce jagodowe (np. borówki, maliny, truskawki), dobrym rozwiązaniem są również owsianki wytrawne z warzywami, jajkiem, itp. Warto pamiętać że w przypadku płatków gotowanych czy pieczonych nie możemy ich rozgotować, im krótsza obróbka tym lepiej. Dlatego gotowane płatki - najlepiej zalać wrzątkiem/ gorącym mlekiem i odczekać 10 min aż napęcznieją/ lub zalać je wieczorem by zjeśc rano. Tak samo w przypadku płatków pieczonych, warto zalać je gorącym/ wrzącym płynem i chwilę zapiekać do wchłonięcia płynu.
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na nurtujące Panią pytania. Pozdrawiam :)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak przygotować owsiankę, by miała niski IG? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Płatki owsiane a spadek wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz