Płatki owsiane błyskawiczne rozgotowane do miękkości mają przewagę cukrów prostych.
Prosze uważać z mlekiem kokosowym, ma bardzo dużo tłuszczu.
Witam, na pewno gotowane płatki mają wyższy indeks glikemiczny, ale surowych płatków nie jemy, bo zawierają kwas fitynowy, który ma zdolności wiązania z przewodu pokarmowego fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku i miedzi oraz tworzy kompleksy z białkami ograniczając ich strawność. Jeśli płatki owsiane długo utrzymuja stan sytości, oznacza to, że glukoza uwalniana jest do krwi powoli, czyli dobrze. Przykładowe zestawienie: 100 g jabłka, 50 g płatków owsianych i 2 łyżki mleka kokosowego dostarcza 280 kcal, z czego jedynie 10 % pochodzi z białka, 30 % z tłuszczu i 60% z węglowodanów. Każde zwiększenie ilości mleka kokosowego zwiększy znacznie udział tłuszczu i kalorii. Mleko kokosowe zawiera 20% tłuszczu. Dla porównania zwykłe mleko 2% tł.
Na temat owsianki i diety owsianej piszę również na https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/dieta-owsiana/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie płatki owsiane dla 3-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mogę spożywać taką ilość płatków owsianych dziennie? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Czy płatki owsiane tuczą? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy dwulatkowi można podawać płatki owsiane? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak przygotować płatki owsiane? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Właściwości odżywcze mleka kokosowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz