Właściwości odżywcze płatków owsianych

Witam. Jak przygotowuję się płatki owsiane z mlekiem kokosowym i owocami. Czy to prawda że gotowana owsiana działa na nasz organizm jak cukier prosty?
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Płatki owsiane błyskawiczne rozgotowane do miękkości mają przewagę cukrów prostych.
Prosze uważać z mlekiem kokosowym, ma bardzo dużo tłuszczu.

0

Witam, na pewno gotowane płatki mają wyższy indeks glikemiczny, ale surowych płatków nie jemy, bo zawierają kwas fitynowy, który ma zdolności wiązania z przewodu pokarmowego fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku i miedzi oraz tworzy kompleksy z białkami ograniczając ich strawność. Jeśli płatki owsiane długo utrzymuja stan sytości, oznacza to, że glukoza uwalniana jest do krwi powoli, czyli dobrze. Przykładowe zestawienie: 100 g jabłka, 50 g płatków owsianych i 2 łyżki mleka kokosowego dostarcza 280 kcal, z czego jedynie 10 % pochodzi z białka, 30 % z tłuszczu i 60% z węglowodanów. Każde zwiększenie ilości mleka kokosowego zwiększy znacznie udział tłuszczu i kalorii. Mleko kokosowe zawiera 20% tłuszczu. Dla porównania zwykłe mleko 2% tł.
Na temat owsianki i diety owsianej piszę również na https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/dieta-owsiana/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty