Najłatwiej i z zachowaniem pełniej wartości odżywczej jest stosować płatki błyskawiczne, które zalewa się ciepłą wodą lub mlekiem i po zamieszaniu i odczekaniu 10 minut są gotowe do zjedzenia.
Witam Panią,
Produkty takie jak makarony, ryże, kasze czy właśnie owsiankę najlepiej gotować al'dente. w ten sposób nie uwalnia się tyle cukrów i produkt ma niższy Indeks Glikemiczny. Nie ma az takiej równicy czy Pani je wrzuci do wrzącej wody, mleka czy nie i czy Pani je przykryje podczas gotowania. Należy próbować przy gotowaniu i zakończyć proces jak będą na pół twarde. Nie zgodzę się z przedmówczynią, że najlepsze są płatki błyskawiczne ponieważ są silniej przetworzone od płatków owsianych górskich i mają mniej wartości odżywczych.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze nasion po zalaniu ich wrzątkiem – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Różnice odżywcze pomiędzy płatkami owsianymi błyskawicznymi a normalnymi – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wartość odżywcza warzyw z rosołu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy mogę spożywać taką ilość płatków owsianych dziennie? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Owsianka a spadek wagi – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska