Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza

Dzien Dobry!jak jest najzdrowiej przygotowywac owsianke?podobno rozgotowana dziala jak prosty cukier.to prawda?a jesli gotowac to wrzucac do wrzacej wody lub mleka czy mozna zalac platki i dopiero zaczac gotowanie?ile minut zeby ich nie rozgotowac?przykrywac czy nie?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?

Najłatwiej i z zachowaniem pełniej wartości odżywczej jest stosować płatki błyskawiczne, które zalewa się ciepłą wodą lub mlekiem i po zamieszaniu i odczekaniu 10 minut są gotowe do zjedzenia.

0

Witam Panią,

Produkty takie jak makarony, ryże, kasze czy właśnie owsiankę najlepiej gotować al'dente. w ten sposób nie uwalnia się tyle cukrów i produkt ma niższy Indeks Glikemiczny. Nie ma az takiej równicy czy Pani je wrzuci do wrzącej wody, mleka czy nie i czy Pani je przykryje podczas gotowania. Należy próbować przy gotowaniu i zakończyć proces jak będą na pół twarde. Nie zgodzę się z przedmówczynią, że najlepsze są płatki błyskawiczne ponieważ są silniej przetworzone od płatków owsianych górskich i mają mniej wartości odżywczych.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty