Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana?

Witam,Nazywam się Anna i mam25 lat . Jestem młoda mezatka i bardzo chętnie przyrządzam  mężowi pyszne obiadki. Oboje bardzo lubimy wszystkie kasze. Ostatnio dużo dobrego mowi się o kaszy jaglanej, że jest bardzo zdrowa. Chętnie  wiec ja włącze do naszych posiłków mam tylko pytanie odnośnie płatków jaglanych, czy są one tak samo zdrowe jak kasza jaglana czy przez to że są w formie płatków są ubogie w składniki odżywcze? Płatki są bardzo wygodne bo krócej się je przygotowuje zwłaszcza te błyskawiczne, ale chciałabym żeby zawierały wszystkie składniki co kasza dlatego bardzo proszę o wyjaśnienie mi tej różnicy.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam,
Wartość odżywcza płatków jaglanych i kaszy jaglanej różni się nieco. 100 g płatków jaglanych to 361 kcal, 10 g białka, 4 g tłuszczów, 69 g węglowodanów i 4 g błonnika. Natomiast 100 g kaszy jaglanej to 346 kcal, 10,5 g białka, 2,9 g tłuszczów, 71,6 g węglowodanów oraz 3,2 g błonnika.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk

0

Witam serdecznie,
Płatki jaglane mają zbliżoną wartość odżywczą do kaszy jaglanej. Ponadto nie myli się Pani i produkty jaglane są bardzo zdrowe. Stanowią źródło witamin z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego) i witaminy E (przeciwdziała procesom starzenia się organizmu) oraz lecytyny (korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi). Jagły zawierają dużo niezbędnych składników mineralnych, takich jak: kwas krzemowy, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk. Ponadto produkty jaglane wykazują działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Zdecydowanie jednak proszę wybierać płatki jaglane niebłyskawiczne, które to są bardziej przetworzone i uboższe w ważne składniki odżywcze.
Kasza w porównaniu z płatkami wychodzi korzystniej pod względem błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na perystaltykę jelit. Płatki jaglane, ze względu na proces przetwarzania mają nieco wyższy indeks glikemiczny (po ich spożyciu szybciej podnosi się poziom cukru we krwi) od kaszy jaglanej. Proszę nie rozgotowywać silnie produktu a w ten sposób unikniemy zbyt dużego podniesienia wspomnianego powyżej indeksu glikemicznego (produkt gotujemy al’dente). Nie mniej jednak obie formy produktów jaglanych (kasza i płatki) można stosować wymiennie. Ważne, aby dieta była urozmaicona. Płatki jaglane to dobry pomysł na śniadanie, jako dodatek do mleka, jogurtu naturalnego, zamiast słodkiego sklepowego musli, zaś kaszę jaglaną proponuję na obiad.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty