Witam,
mają podobną wartość odżywczą o ile płatki nie są tzw."błyskawiczne".
pozdrawiam
Witam,
Wartość odżywcza płatków jaglanych i kaszy jaglanej różni się nieco. 100 g płatków jaglanych to 361 kcal, 10 g białka, 4 g tłuszczów, 69 g węglowodanów i 4 g błonnika. Natomiast 100 g kaszy jaglanej to 346 kcal, 10,5 g białka, 2,9 g tłuszczów, 71,6 g węglowodanów oraz 3,2 g błonnika.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Witam serdecznie,
Płatki jaglane mają zbliżoną wartość odżywczą do kaszy jaglanej. Ponadto nie myli się Pani i produkty jaglane są bardzo zdrowe. Stanowią źródło witamin z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego) i witaminy E (przeciwdziała procesom starzenia się organizmu) oraz lecytyny (korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi). Jagły zawierają dużo niezbędnych składników mineralnych, takich jak: kwas krzemowy, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk. Ponadto produkty jaglane wykazują działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Zdecydowanie jednak proszę wybierać płatki jaglane niebłyskawiczne, które to są bardziej przetworzone i uboższe w ważne składniki odżywcze.
Kasza w porównaniu z płatkami wychodzi korzystniej pod względem błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na perystaltykę jelit. Płatki jaglane, ze względu na proces przetwarzania mają nieco wyższy indeks glikemiczny (po ich spożyciu szybciej podnosi się poziom cukru we krwi) od kaszy jaglanej. Proszę nie rozgotowywać silnie produktu a w ten sposób unikniemy zbyt dużego podniesienia wspomnianego powyżej indeksu glikemicznego (produkt gotujemy al’dente). Nie mniej jednak obie formy produktów jaglanych (kasza i płatki) można stosować wymiennie. Ważne, aby dieta była urozmaicona. Płatki jaglane to dobry pomysł na śniadanie, jako dodatek do mleka, jogurtu naturalnego, zamiast słodkiego sklepowego musli, zaś kaszę jaglaną proponuję na obiad.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy warto spożywać płatki jaglane? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Kasza gryczana niepalona jest mniej zdrowa niż kasza gryczana prażona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Różnice odżywcze pomiędzy płatkami owsianymi błyskawicznymi a normalnymi – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie płatki wybrać na śniadanie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń