Dzień dobry,
Kasze są bardzo zdrowym produktem spożywczym, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Z wymienionych przez Panią kasz za najzdrowszą można uznać kaszę gryczaną, ze względu na najwyższą zawartość składników mineralnych i witamin w tym produkcie. Dodatkowo jest to produkt bezglutenowy na ogół lepiej tolerowany przez organizm niż produkty zawierające gluten. Na "drugim miejscu" ex aequo umieściłabym kaszę jaglaną i pęczak. Są bardzo polecanym składnikiem diety, jednak mają nieco mniej witamin i skł. mineralnych. Dodatkowo są produkowane ze zbóż glutenowych. Pozdrawiam, miłego dnia!
Witam serdecznie,
Kasza pęczak ze względu jest nieco mniej wartościowa od kaszy gryczanej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Kasza gryczana zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej -lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. Kasza pęczak i zwykła jęczmienna należą do tej samej grupy kasz, więc ich wartości odżywcze sa porównywalne.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
z praktycznego punktu widzenie najważniejsze jest to, aby różne kasze pojawiały się regularnie w Pana jadłospisie. Czy to będzie pęczak czy kasz gryczana czy jęczmienna to jest to sprawa drugorzędna. Najważniejsze w diecie jest wybór zdrowych produktów (a kasze takimi są, z wyj. kaszy manny), a także duże ich urozmaicenie.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
www.food-diet.pl
Kasze to bardzo ważny element prawidłowej, zdrowej diety. Są źródłem energii, głównie w postaci złożonych węglowodanów. Oprócz tego dostarczają białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz cały szereg składników mineralnych. Kasze przede wszystkim różnią się pochodzeniem – na półkach sklepowych znajdziemy kasze z każdego praktycznie gatunku zboża. Ponadto kasze różnią się stopniem oczyszczenia (kasza może być pełnoziarnista jak i oczyszczona) oraz granulacją (od nierozdrobnionych ziaren zbóż jak pęczak czy kutia po przypominające grubą mąkę grysiki). Wartość odżywcza kaszy zależy przede wszystkim od stopnia oczyszczenia – im bardziej pełnoziarnista kasza tym więcej w niej witamin i minerałów oraz błonnika. Z kolei kasze oczyszczone mają w przeliczeniu na 100 g więcej węglowodanów i białka – w porównaniu z kaszami pełnoziarnistymi są też bardziej lekkostrawne, a więc bardziej pożądane w diecie osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym, małych dzieci czy osób starszych. Choć poszczególne kasze różnią się między sobą składem to należy podkreślić, że z perspektywy całej diety różnice te nie są znaczące. Nie można też powiedzieć, że któreś kasze są bardziej zdrowe czy wartościowe od innych. Każda jest wyjątkowa - od popularnej kaszy jęczmiennej czy jaglanej po bardziej egzotyczne kasze jak amarantus czy komosa ryżowa. Nie ma większego znaczenia którą kaszę wybierzemy na obiad w danym dniu. Warto natomiast zadbać o to aby w naszej kuchni gościły różne kasze pamiętając, że im większe urozmaicenie diety tym bardziej jest kompletna we wszystkie składniki odżywcze. Kasze można wykorzystać do przygotowania właściwie każdego typu dania – od pożywnego śniadania, przez dodatek do zupy czy jako element dania głównego po desery i ciasta bazujące na kaszy. W Internecie pełno jest przepisów na inspirujące dania, w tym na stronach internetowych poświęconych właśnie przepisom z kaszy. Wiele ciekawych propozycji można znaleźć także w książce „Qmam kasze” Mai Sobczak.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki w diecie 1200 kalorii – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Aspekty zdrowotne kaszy gryczanej i jęczmiennej – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Która kasza jest najzdrowsza? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Które kasze są najlepsze przy codziennej diecie na odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Możliwość jedzenia kaszy jaglanej na diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Kasza w diecie najmłodszych. Dlaczego i od kiedy warto ją podawać?
Dodaje energii, syci na długi czas, dostarcza cenn
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni