Wszystkie kasze są zdrowe, natomiast jeśli chcemy wybrać tę o największej zawartości błonnika pokarmowego, będzie to kasza jęczmienna perłowa oraz gryczana. Największą zawartość składników mineralnych będzie miała kasza gryczana.
Witam,
Najlepszą kaszą jest ta, która w najmniejszym stopniu poddana została procesowi oczyszczania i rozdrabniania.Najbardziej znaną odmianą jest kasza jęczmienna. Biorąc pod uwagę stopień jej rozdrobnienia, wyróżnia się pęczak oraz kaszę perłową: grubo-, średnio- i drobnoziarnistą. Jęczmienna zawiera dużo błonnika. Przeciwdziałała zaparciom i wspomaga działanie układu trawiennego. Zawarta w niej witamina PP poprawia wygląd skóry. Witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego. Poprawia również kondycję włosów. Błonnik rozpuszczalny, zawarty w kaszach jęczmiennych, ma jeszcze jedną niepodważalną zaletę - pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Za tą najzdrowszą z kasz uważa się kaszę gryczaną. Góruje ona nad innymi kaszami w wielu aspektach. Zawiera największe ilości magnezu. Jest znacznie lepszym źródłem białka niż pozostałe rodzaje . Zawiera ważne aminokwasy, których organizm sam nie potrafi metabolizować. Ze względu na wartość odżywczą najlepiej wybierać kaszę gryczaną nieprażoną Kasza jaglana prowadzi w kategorii zawartości soli mineralnych, a także w ilości witamin: B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera też lecytynę, która wspomaga pamięć. Z tego względu, że nie zawiera wiele skrobi i glutenu jest idealnym składnikiem diety alergików. Najmniej wartościowa jest kasza manna. Zawartość błonnika jest najmniejsza. Jej zaletą jest zawartość jodu oraz lekkostrawność. Sprawdza się więc u rekonwalescentów, a także u osób z problemami wątroby i trzustki czy chorobami pęcherzyka żółciowego i dróg moczowych. Podobnie jak z kaszą manną jest z kaszą kuskus.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Aspekty zdrowotne kaszy gryczanej i jęczmiennej – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Które kasze są najlepsze przy codziennej diecie na odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Składniki w diecie 1200 kalorii – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Możliwość jedzenia kaszy jaglanej na diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy warto spożywać płatki jaglane? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Kasza gryczana niepalona jest mniej zdrowa niż kasza gryczana prażona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Spożywanie kaszy gryczanej, ryżu brązowego i kaszy jaglanej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Kasza w diecie najmłodszych. Dlaczego i od kiedy warto ją podawać?
Dodaje energii, syci na długi czas, dostarcza cenn
Echa raportu o rakotwórczym glifosacie w kaszach gryczanych. Firma SONKO odpowiada
Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych wyd