Witam serdecznie,
Surowe warzywa mogą wspomagać trawienie ze względu na dużą zawartość błonnika, który zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit oraz wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Warzywa są także źródłem antyoksydantów, które eliminują wolne rodniki poprawiając kondycję naszego organizmu. Wskazane są nie tylko warzywa surowe ale również pod inną postacią np gotowane na parze.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Surowe warzywa mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, więc wspomaga proces trawienia. Takie warzywa trzeba przeżuć więc w jamie ustnej wydziela się więcej śliny, która już ma enzymy trawienne.
Witam surowe warzywa czy owoce zawierają dużo błonnika które poprawiają pracę jelit, biorą więc udział w procesie trawienia.Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy suszone śliwki pomagają w trawieniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy pestki słonecznika wspomagają trawienie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jak pobudzić trawienie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy cytryna pomaga przy odchudzaniu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czym poprawić trawienie u osoby starszej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy soki owocowe i warzywne mają właściwości przeczyszczające? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść na lepsze trawienie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Picie na czczo wody z cytryną – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla 74-letniej babci – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Rak wątroby a dieta i surowe warzywa – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer