Witam,
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Z rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam serdecznie,
Na poprawę trawienia wpływa między innymi sposób przygotowywania potraw. Nasiąknięte tłuszczem potrawy są ciężkostrawne. Warto tez zawracać uwagę na rodzaj stosowanych tłuszczy do ich przygotowania, czy są pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Preferowane techniki kulinarne to gotowanie w wodzie, na parze, duszenie czy pieczenie w folii. Potrawy najlepiej przygotowywać ze świeżych produktów, dobrej jakości, bez dodatków konserwujących. Na poprawę trawienia ma wpływ także równomierne spożywanie posiłków w ciągu dnia i nie objadanie się. Można wprowadzić do jadłospisu także takie przyprawy jak: kolendra, pietruszka, kminek, koperek czy anyż.
Pozdrawiam
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym poprawić trawienie u osoby starszej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, aby pozbyć się zaparć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta, aby schudnąć po rzuceniu palenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka będzie najlepsza dieta dla mężczyzny, który ma 174 cm wzrostu i waży 74 kg? – odpowiada Kamila Ziemann
- Jak schudnąć po dwóch cesarskich cięciach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie są sposoby na wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść gdy ma się zaparcia? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak przyspieszyć metabolizm u 40-letniej osoby? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak poprawić pracę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)