Co jeść, aby pozbyć się zaparć?

Mam zaparcia od chwili wypadku porażenie nerwów obwodowych porażenie czterokończynowe co jeśc albo co robic aby sie tych zaparc pozbyc 6 dni trwają lub dłużej
MĘŻCZYZNA, 57 LAT ponad rok temu

Witam Pana,
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pan także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pana dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak pozbyć się zaparć?

Dzień dobry pracuje na dwie zmiany i mam problem z zaparciami jak jestem na drugiej zmianie bez problemu się załatwiam jak jest pierwsza nie mogę się załatwić i boli .nie brzuch
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co jeść, żeby nie mieć zaparć?

Jestem po zabiegu ginekologicznym, muszę unikać zaparć, co jeść?
KOBIETA, 59 LAT ponad rok temu
Katarzyna Ciuchta Dietetyk, Bielsk
27 poziom zaufania

Witam,

Aby uniknąć zaparć, dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy. Znajduję się on w warzywach, owocach czy produktach zbożowych czyli tych z pełnego przemiału np. razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, otręby pszenne itp. W wypróżnianiu pomagają też fermentowane produkty mleczne np. kefiry, jogurty, maślanki.
Zaparciom sprzyja spożywanie potraw tłustych, bogatych w tłuszcze zwierzęce. Należy więc unikać mięsa wieprzowego, tłustych wędlin czy serów. Ograniczyć należy tez cukry proste, czyli zrezygnować ze spożycia słodyczy, słodzonych napojów itp. W zapobieganiu zaparć ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu, spożywanie od 1,5 - 2 litrów wody na dobę. Ruch i ćwiczenia fizyczne również wpłyną korzystnie na prawidłową perystaltykę jelit i przyspieszą szybkość pasażu treści jelitowej.

Pozdrawiam

0

Witam.W przypadku nawracających lub nasilających się zaparć zaleca się modyfikację diety. Bardzo ważne jest zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Dieta zawierająca dużo błonnika ułatwia regularne wypróżnienie się i pomaga zapobiegać zaparciom.Produktami zbożowymi bogatymi w błonnik pokarmowy są produkty z tzw. pełnego przemiału, jak np. gruboziarniste kasze (gryczana), brązowy ryż, razowy makaron, pieczywo razowe, graham, płatki owsiane, otręby pszenne. Dobrym źródłem błonnika są również warzywa, m.in. marchew, buraki, kapusta, strączkowe oraz świeże (jabłka, maliny, śliwki, pomarańcze) i suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki).

W zapobieganiu zaparciom bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów, tj. od 1,5 do 2 litrów dziennie.

Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

W celu poprawy pracy przewodu pokarmowego proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje ale czyściej. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień może zacząć Pani od wypicia szklanki wody z sokiem z cytryną. Dobrze działa na zaparcia także zjedzenie rano na czczo kiwi z łyżką oliwy (wiem że nie brzmi to zbyt dobrze ale działa). Można również 2 łyżki siemienia lnianego zalać szklaną ciepłej wody na noc i wypić przed śniadaniem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują pracę żołądka, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym.
Warto także wprowadzić aktywność fizyczną, unikać potraw ciężkostrawnych.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty