Spożywanie kaszy gryczanej, ryżu brązowego i kaszy jaglanej

Witam. Ile razy w tygodniu można spożywać kaszę gryczaną, ryż brązowy lub kaszę jaglaną. Które z nich właściwie są zasadotwórcze, a które kwasotwórcze, gdyż w Internecie jest pełno sprzecznych ze sobą informacji. Czy można jeść je na zmianę? Np. poniedziałek - gryczana, wtorek - ryż brązowy, środa - jaglana i reszta tygodnia znowu według wcześniejszej kolejności? Mówi się, że kasza gryczana źle wpływa na układ pokarmowy? Proszę o szczegóły. Dziękuje
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Kasze są z zasady kwasotwórcze, jedne mniej inne bardziej. Wyjątkiem jest kasza jaglana, która jest zasadotwórcza. Ryż brązowy i kasza gryczana są kwasotwórcze, przy czym kasza mniej. Zalecenia mówią o codziennym spożywaniu min 5 porcji produktów zbożowych, a do takich z pewnością należą wymienione przez Pana produkty. Jak najbardziej można stosować je naprzemiennie, im jadłospis jest bardziej urozmaicony, tym lepiej. Kasza gryczana to produkt bardzo odżywczy, zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów. Na pewno muszą na nią uważać osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym, w związku z czym zalecana jest dla nich dieta lekkostrawna. W innym przypadku, spożywanie kaszy nie niesie za sobą negatywnych konsekwencji.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty