Płatki owsiane błyskawiczne są bardziej przetworzone więc mają wyższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie szybciej jesteśmy po nich głodni niż po zwykłych. Poza tym mają mniej witamin i składników mineralnych.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Witam
Wszystkie produkty błyskawiczne, są zawsze mniej bogate w substancje odżywcze, ze względu na technologię ich produkcji. Im coś jest mniej przetworzone tym zawsze posiada więcej mikro i makroelementów.
pozdrawiam
Dzień dobry. Produkty o wysokim stopniu przetworzenia z reguły posiadają niższą wartość odżywczą. Dłuższe uczucie sytości zapewnią płatki owsiane, które nie będą błyskawiczne.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Płatki owsiane a spadek wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Hormony głodu i sytości - jak dieta wpływa na ich poziom?
Przyjmowanie pokarmów to warunek, który każdy z na
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie