Płatki owsiane błyskawiczne są bardziej przetworzone więc mają wyższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie szybciej jesteśmy po nich głodni niż po zwykłych. Poza tym mają mniej witamin i składników mineralnych.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Witam
Wszystkie produkty błyskawiczne, są zawsze mniej bogate w substancje odżywcze, ze względu na technologię ich produkcji. Im coś jest mniej przetworzone tym zawsze posiada więcej mikro i makroelementów.
pozdrawiam
Dzień dobry. Produkty o wysokim stopniu przetworzenia z reguły posiadają niższą wartość odżywczą. Dłuższe uczucie sytości zapewnią płatki owsiane, które nie będą błyskawiczne.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie płatki owsiane do omletu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Płatki owsiane a spadek wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie płatków podczas odchudzania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Ziemniaki a cukrzyca. W jaki sposób je przyrządzać, by miały niski indeks glikemiczny?
Ziemniaki są często odradzane osobom chorującym n
Orkisz - stara pszenica o nowych właściwościach
Orkisz wraca na stoły po latach zapomnienia i szyb
Uzależnia i sprzyja tyciu. Winne połączenie trzech składników
Niektóre produkty wywołują w mózgu reakcję tak sil