Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości?

Witam,mam pytanie związane z odżywianiem się: czy jeżeli jem płatki owsiane przyrządzać je w taki sposób że "podgotowuje" je razem z siemieniem lnianym to znaczy że nie mają już cennych wartości odżywczych? Czy temperatura działa na płatki owsiane i siemię lniane powodując utratę witamin i minerałów?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

gotowane płatki owsiane nie tracą na wartości ale wzrasta ich indeks glikemiczny, z tego tez względu proszę ichnie rozgotowywać.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty