Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości?

Czy to prawda że płatki owsiane ugotowane we wrzacym mleku tracą swoje właściwości? Jeśli tak to jak mogę je inaczej przygotować z uzyciem mleka?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

gotowane płatki owsiane nie tracą na wartości odżywczej (może jedynie w niewielkim, nieznaczącym stopniu), jednak przy gotowaniu podwyższa się ich indeks glikemiczny. Płatki można zalać na noc mlekiem lub ciepłą wodą tak aby zakryła powierzchnie produktu, co spowoduje ich rozmiękniecie, spęcznienie a przed zjedzeniem wystarczy dolać mleka.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty