Czy to prawda że płatki owsiane ugotowane we wrzacym mleku tracą swoje właściwości? Jeśli tak to jak mogę je inaczej przygotować z uzyciem mleka?
Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?
Witam Panią,
gotowane płatki owsiane nie tracą na wartości odżywczej (może jedynie w niewielkim, nieznaczącym stopniu), jednak przy gotowaniu podwyższa się ich indeks glikemiczny. Płatki można zalać na noc mlekiem lub ciepłą wodą tak aby zakryła powierzchnie produktu, co spowoduje ich rozmiękniecie, spęcznienie a przed zjedzeniem wystarczy dolać mleka.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Czy płatki owsiane tuczą? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś