Tak, płatki namoczone na całą nic mają wysoki indeks glikemiczny. Najelepiej rano zalać je mlekiem lub jogurtem.
Witam
Płatki owsiane będą doskonałym wstępem do śniadania. A mojego wieloletniego doświadczenia wynika, że dla jelit lepiej będzie ugotować płatki przez 10-15 minut. Mam na myśli zwykłe płatki owsiane, nie błyskawiczne.
Witam, to doskonałe śniadanie. Polecam dołożyć jeszcze jakiś owoc, np. jabłko, gruszka, greipfrut. Mimo, że indeks odrobinę wzrasta to i tak namoczone płatki mają niższy indeks niż płatki błyskawiczne i mają więcej cennych skladników. Smacznego!
Witam. Świetne na śniadanie.Faktycznie przez namoczenie ich indeks wzrasta ale i tak są lepszym pomysłem niż płatki błyskawiczne.
Witam. Płatki owsiane, najlepiej tzw. górskie (nie błyskawiczne), są zdrowym, pożywnym śniadaniem. Warto zrobić mieszankę: pałtki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, do tego troche pestek dyni, morele - aby jak najbardziej urozmaicić swoją dietę. Gotowanie trochę zwiększa indeks glikemiczny, ale czy gotowane, czy nie - wszystko zależy od stanu zdrowia. Czasami jeśli są problemy z przewodem pokarmowym warto je chwilę pogotować.
Witam serdecznie,
Tego typu śniadanie jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Dostarczy Pani w ten sposób wiele błonnika, witamin i minerałów. Płatki owsiane i otręby są doskonałym źródłem energii, pobudzą organizm do działania i przyspieszą przemianę materii po nocy. Rzeczywiście zalanie ich wrząca wodą spowoduje lekki wzrost IG jednak trudno jest je zjeść ,,na surowo'' a płatki owsiane górskie są bardziej bogate i wartościowe niż błyskawiczne które można spożywać bez gotowania czy zalewania wrzątkiem .
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy mogę spożywać taką ilość płatków owsianych dziennie? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Płatki owsiane a spadek wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartości odżywcze nasion po zalaniu ich wrzątkiem – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki owsiane i jęczmienne z mlekiem na śniadanie dla 11-latki – odpowiada Julita Krawczyk
- Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń