Wartości odżywcze nasion po zalaniu ich wrzątkiem

Czy różnego rodzaju nasiona, słonecznika, sezamu, lnu itp tracą wartości odżywcze po zalaniu ich wrzątkiem ? Co wieczór przygotowuje owsiankę z dodatkiem nasion zalewając tą mieszankę wrzątkiem. Zostawiam to pod przykryciem do rana i ze smakiem zjadam. Zastanawia mnie czy wszystkie wartości odżywcze są zachowane / ? czy jednak po wpływem wrzącej wody te cenne składniki mi uciekają ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

W ziarnach i nasionach są składniki wrażliwe na temperaturę, po zalaniu wrzątkiem straty nie są tak duże jak podczas gotowania. A jeszcze mniejsze gdy zalejemy je zimną wodą czy zjemy tuż po wymieszaniu z wodą/mlekiem/jogurtem. Produkty mniej przetworzone też mają więcej wartości odżywczych np. płatki owsiane nie błyskawiczne, siemię lniane nie mielone itp.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty