Siemie lniane mielone - jak je spożywać?

Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy żołądkowe, pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia. W związku z tym chcialabym rozpoczac spozywanie mielonego siemienia lnianego. Czytałam, że  siemie lniane mielone ma dużo właściwości zdrowotnych, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i obniża cholesterol. Zależy mi przede wszystkim na pozbyciu się problemów żołądkowych, ale chętnie sprawdzę czy mielone siemie lniane ma inne pozytywne skutki. Ale mam pytanie o sposób przygotowania mielonego siemienia lnianego. Czy gdy zaleje CALE NASIONA siemienia lnianego goracą wodą to czy moge je rozgryzc i zjesc nie wprowadzajac tym samyn zwiazkow cyjanegennych do organizmu czy powinnam jedynie wypic tzw glutka ktory powstaje po zalaniu nasion wodą? Może lepiej korzystać z gotowego mielonego siemienia lnianego, tylko jak je spożywać? W jakiej formie  siemie lniane mielone jest najlepsze dla organizmu, czy to ma jakieś znaczenie?




KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Może Pani spożyć całe siemię - jeżeli je Pani rozgryzie podniesie Pani jego wartość odżywczą (całe nasiona są praktycznie nieprzyswajalne dla organizmu człowieka). Siemię lniane można spożywać jako całe, nie jest ono źródłem związków nieporządanych w diecie.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam

Związki zawarte w siemieniu łatwo się utleniają, dlatego też nie należy kupować siemienia mielonego fabrycznie. Najlepiej całe ziarna na bieżąco mielić tuż przed spożyciem w zwykłym, czystym młynku do kawy.
Związki obecne w ziarnach łatwo ulegają utlenieniu, tracą wartości odżywcze oraz mają krótki okres przydatności do spożycia z powodu wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W codziennej diecie trzeba uwzględnić wysoką kaloryczność nasion, jedna łyżeczka nasion zawiera aż 46 kcal.
Zalecaną dzienną dawką są 2-3 łyżeczki mielonego siemienia. W takiej formie mogą być dodawane do każdego posiłku w zależności upodobań kulinarnych. Siemię działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, dlatego też, aby wykorzystać jego działanie należy 2-3 łyżeczki zalać szklaną ciepłej wody i odstawić minimum na godzinę, odcedzić i spożywać przynajmniej raz dziennie.
Zachęcamy jednak do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej, w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do Pani trybu życia i uwzględni spożycie siemienia lnianego .Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line.

Pozdrawiam serdecznie
Monika Frank, Dietetyk

http://poznan.mojdietetyk.pl/
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0

Witam,
może je Pani spożywać w takiej formie. Można je spożywać jako całe lub mielone.
Jeśli całe ziarna są dla Pani nieapetyczne można je zmielić w młynku i wypić zalane gorącą wodą lub dodać do koktajlu. Można również ugotować budyń z siemienia lnianego.

Kwestia Pani indywidualnego wyboru.
Pozdrawiam.

0

Najprościej po prostu dobrze pogryźć i popić . Ważne, zeby po zmieleniu już ich nie podgrzewać.
Sam wywar z siemienia ma tyko własności osłaniające dla błony śluzowej, natomiast po uszkodzeniu ziaren możemy uzyskać całą resztę substancji odżywczych.

Pozdrawiam, Joanna Arciszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty