Zapytaj lekarza

7 4 2 , 1 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Siemie lniane mielone - jak je spożywać?

Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy żołądkowe, pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia. W związku z tym chcialabym rozpoczac spozywanie mielonego siemienia lnianego. Czytałam, że  siemie lniane mielone ma dużo właściwości zdrowotnych, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i obniża cholesterol. Zależy mi przede wszystkim na pozbyciu się problemów żołądkowych, ale chętnie sprawdzę czy mielone siemie lniane ma inne pozytywne skutki. Ale mam pytanie o sposób przygotowania mielonego siemienia lnianego. Czy gdy zaleje CALE NASIONA siemienia lnianego goracą wodą to czy moge je rozgryzc i zjesc nie wprowadzajac tym samyn zwiazkow cyjanegennych do organizmu czy powinnam jedynie wypic tzw glutka ktory powstaje po zalaniu nasion wodą? Może lepiej korzystać z gotowego mielonego siemienia lnianego, tylko jak je spożywać? W jakiej formie  siemie lniane mielone jest najlepsze dla organizmu, czy to ma jakieś znaczenie?




KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Może Pani spożyć całe siemię - jeżeli je Pani rozgryzie podniesie Pani jego wartość odżywczą (całe nasiona są praktycznie nieprzyswajalne dla organizmu człowieka). Siemię lniane można spożywać jako całe, nie jest ono źródłem związków nieporządanych w diecie.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
77 poziom zaufania

Witam

Związki zawarte w siemieniu łatwo się utleniają, dlatego też nie należy kupować siemienia mielonego fabrycznie. Najlepiej całe ziarna na bieżąco mielić tuż przed spożyciem w zwykłym, czystym młynku do kawy.
Związki obecne w ziarnach łatwo ulegają utlenieniu, tracą wartości odżywcze oraz mają krótki okres przydatności do spożycia z powodu wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W codziennej diecie trzeba uwzględnić wysoką kaloryczność nasion, jedna łyżeczka nasion zawiera aż 46 kcal.
Zalecaną dzienną dawką są 2-3 łyżeczki mielonego siemienia. W takiej formie mogą być dodawane do każdego posiłku w zależności upodobań kulinarnych. Siemię działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, dlatego też, aby wykorzystać jego działanie należy 2-3 łyżeczki zalać szklaną ciepłej wody i odstawić minimum na godzinę, odcedzić i spożywać przynajmniej raz dziennie.
Zachęcamy jednak do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej, w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do Pani trybu życia i uwzględni spożycie siemienia lnianego .Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line.

Pozdrawiam serdecznie
Monika Frank, Dietetyk

http://poznan.mojdietetyk.pl/
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Dietetyk udzielający konsultacji dietetycznych w poradni w Poznaniu.
0

Witam,
może je Pani spożywać w takiej formie. Można je spożywać jako całe lub mielone.
Jeśli całe ziarna są dla Pani nieapetyczne można je zmielić w młynku i wypić zalane gorącą wodą lub dodać do koktajlu. Można również ugotować budyń z siemienia lnianego.

Kwestia Pani indywidualnego wyboru.
Pozdrawiam.

0

Najprościej po prostu dobrze pogryźć i popić . Ważne, zeby po zmieleniu już ich nie podgrzewać.
Sam wywar z siemienia ma tyko własności osłaniające dla błony śluzowej, natomiast po uszkodzeniu ziaren możemy uzyskać całą resztę substancji odżywczych.

Pozdrawiam, Joanna Arciszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy