Dzień dobry,
Zmielenie nasion chia bezpośrednio przez spożyciem zwiększy przyswajalność składników odżywczych. Można jednak spożywać je także w postaci nienaruszonej. Polecam wykorzystać ich niesamowite właściwości żelujące. Po zalaniu nasion wodą lub mlekiem (w stosunki 1:10 - nasiona:płyn), dokładnym wymieszaniu i wstawieniu do lodówki proszę odczekać przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie nasionka wytworzą grube, żelowe otoczki i stworzą tak zwany pudding chia.
Jeśli będzie je natomiast Pani mielić, podkreślam, żeby robić to bezpośrednio przed spożyciem. Po zmieleniu zaczyna się utlenianie proszku i z czasem traci on swoje właściwości odżywcze.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego,
Marek Aleksander Przondo
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://facebook.com/dietetycznyguru/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób spożywać siemię lniane? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jak przygotowywać nasiona Chia? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy siemię lniane mielone nadal posiada jakieś właściwości zdrowotne? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy można jeść pestki arbuza? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Siemie lniane mielone - jak je spożywać? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy siemię lniane mogę mielić? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy można spożywać nasiona chia przy refluksie? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Czy Sastium ma wpływ na odchudzanie? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Jakie badanie należy jeszcze zrobić przy insulioopornosci? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Do jakiego specjalisty mogę się zwrócić o skierowanie na badanie o nietolerancję pokarmową? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
artykuły
Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia
Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolite
Babka płesznik - charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Reguluje pracę jelit, wyrównuje poziom cukru we kr
EAA - rola, występowanie i suplementacja
EAA to grupa związków, które nie mogą być syntetyz