W jaki sposób spożywać siemię lniane?

Witam, mam pytanie odnośnie spożywania siemienia lnianego. Podobno zalanie zmielonych ziaren zimną wodą powoduje wytworzenie cyjanowodoru (trucizny), więc należy zalewać ciepłą jednak ciepło niszczy przecież cenne składniki takie jak omega 3... Natomiast zalanie całych ziaren daje efekt? I jaką wodą? Jak w końcu spożywać siemię?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie, siemię lniane należy spożywać w postaci zmielonej. nie spożywamy całych ziaren ponieważ zatkać przewód pokarmowy. Poza tym otoczka, która chroni cenne składniki ziaren jest trudna do strawienia, co powoduje że dostęp do witamin i minerałów jest znacznie utrudniony.
Mielimy tuz przed spożyciem, dzięki czemu cenne składniki nie ulegają utlenieniu. Z tego też powodu nie warto kupować już zmielone, odtłuszczone siemię. Stanowi ono odpad po produkcji oleju i pozbawione jest cennych tłuszczy. Mielimy w najprostszym młynku do kawy. Lepiej już w tym młynku kawy nie mielić, z uwagi na intensywny aromat jaki kawa pozostawia.Podczas mielenia w młynku udarowym produkty się nagrzewają. Dlatego mielenia siemienia w młynku należy dokonać krótkimi pulsacyjnymi przyciśnięciami. Zmielone siemię można praktycznie dodać do wszystkiego- soku, jogurtu, serka, sałatki lub zalać wodą i wypić. Przepis; 2 (lub mniej) płaskie łyżki wsypujemy do małego garnka, wlewamy ok. 1,5 szklanki gorącej wody. Gotujemy ok 10 -15 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie odcedzamy ziarna od śluzowatego napoju. Po 20-30 minut napój jest gotowy do spożycia. Siemię lniane ma neutralny, łagodny smak. Przechowuje się, w przeciwieństwie do oleju lnianego, w temperaturze pokojowej .
na zdrowie!:)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty