Kiedy pić siemię lniane?

Chcę zacząć pić siemię lniane. Kiedy najlepiej je pić i w jakiej ilości - po jedzeniu czy rano na czczo? Jak prawidłowo je przygotować? Jest wiele opinii w internecie - jedni zalecają picie powstałego kisielu, inni jedzenie całych ziarenek. Czy można je pić zmielone zalane ciepłą wodą, razem ze zmielonymi ziarenkami, bez odcedzania? Z góry dziękuję za radę.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

może Pani zagotować całe ziarenka lnu. I zjeść zarówno kisiel jak i ziarna. Najlepiej spożywać len pomiędzy głównymi posiłkami, np. z owocem w formie 2 śniadania.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak pić siemię lniane?

Dzień dobry, mam pytanie dotyczące tego jak pić siemię lniane. Chciałabym zapytać jak przygotowywać siemię lniane, aby nie traciło kwasów tłuszczowych omega-3 i innych ważnych wartości? O tym jak pić siemię lniane jest w internecie bardzo dużo treści, ale często mam wrażenie, że informacje w nich zawarte wzajemnie się wykluczają. Czy jest jakiś prawidłowy i uniwersalny przepis dotyczący tego jak pić siemię lniane prawidłowo? Zawiera ono wiele dobrych dla zdrowia wartości i nie chciałabym żeby zostały one utracone przez to, że będę przyrządzała napój nieprawidłowo. Przy okazji chciałabym również dowiedzieć się jakie mogą być pozytywne skutki picia siemienia lnianego. O wielu słyszałam, ale myślę, że część z nich jest nieco przesadzona... Jak to wygląda realnie? Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam
Siemię lniane można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy kupujemy siemię w ziarenkach, wsypujemy do kubka około 3 łyżeczek i zalewamy wrzątkiem. Następnie przykrywamy kubek i czekamy aż się zaparzy. Drugi sposób kupujemy siemię odtłuszczone zmielone i posypujemy nim potrawy. Ten sposób też jest bardzo dobry i mniej kłopotliwy.
pozdrawiam

0

Najlepiej kupować siemię w całych ziarenkach i mielić tuż przed spożyciem, ponieważ zawarte w nim związki szybko się utleniają.

Lub namaczać całe ziarna letnią lub chłodną wodą. Ziarna zalane wrzątkiem tracą część składników ale mimo to działają dobrze na żołądek i trawienie.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

panie Szczepanie, może Pan, jednakże jeśli chodzi o określenie ilości i częstości spożywania to proponuję skonsultować się z kimś kto się na tym zna, a więc z dietetykiem

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty