Witam chciałam zapytać czy podgrzewajac owsianke w mikrofali wzrasta indeks glikemiczny płatków? I jak przygotowywać płatki owsiane by mialy niski indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam,
Podczas gdy traktujemy płatki owsiane wysoką temperaturą indeks glikemiczny rośnie. Płatki owsiane im bardziej rozgotowane tym mają wyższy indeks glikemiczny. Proszę namoczyć je na noc w zimnej wodzie a przed spożyciem zalać je mlekiem lub jogurtem, maślanką czy kefirem naturalnymi.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotować owsiankę, by miała niski IG? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy gotowanie płatków owsianych zabija ich właściwości? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Obróbka termiczna a indeks glikemiczny – odpowiada Natalia Ulewicz
- Spożywanie płatków podczas odchudzania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska