Jakie płatki zbożowe można jeść po namoczeniu wodą?

Dzień dobry, Które z płatków zbożowych można jeść na surowo po namoczeniu wodą zimną lub gorącą? Owsiane, jaglane, orkiszowe, gryczane?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Przechowywanie grzybów

Każdy rodzaj płatków może być spożywany na surowo po zamoczeniu wodą. Warto pamiętać, iż moczenie zbóż (pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia) powoduje wypłukiwanie fitynianów. Fityniany, związki antyodżywcze, które utrudniają wchłanianie min. wapnia (ale także cynku, żelaza) wiążąc go w przewodzie pokarmowym w trudno rozpuszczalne sole a tym samym uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm. Im więcej fitynianów w posiłku tym więcej wapnia niewykorzystanego. Ważne aby nie gotować ich w tej samej wodzie w której są moczone. Dodatkowo zakwaszona woda ułatwia przechodzenie fitynianów do wody czyli daje lepszy efekt pozbywania się ich

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl

0

Witam serdecznie,

każdy z wymienionych rodzajów płatków można zjadać po wcześniejszym namoczeniu w wodzie.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty