Przechowywanie grzybów
Dzień dobry,
tak naprawdę każde można łączyć z wodą.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Każdy rodzaj płatków może być spożywany na surowo po zamoczeniu wodą. Warto pamiętać, iż moczenie zbóż (pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia) powoduje wypłukiwanie fitynianów. Fityniany, związki antyodżywcze, które utrudniają wchłanianie min. wapnia (ale także cynku, żelaza) wiążąc go w przewodzie pokarmowym w trudno rozpuszczalne sole a tym samym uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm. Im więcej fitynianów w posiłku tym więcej wapnia niewykorzystanego. Ważne aby nie gotować ich w tej samej wodzie w której są moczone. Dodatkowo zakwaszona woda ułatwia przechodzenie fitynianów do wody czyli daje lepszy efekt pozbywania się ich
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl
Witam serdecznie,
każdy z wymienionych rodzajów płatków można zjadać po wcześniejszym namoczeniu w wodzie.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Możliwość zastąpienia mąki pszennej i żytniej orkiszem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy warto spożywać płatki jaglane? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie płatki wybrać na śniadanie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jakie płatki owsiane dla 3-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga