Im większe rozdrobnienie danego produktu i większa zmiana struktury tym wyższy poziom IG. Zalanie płatków mlekiem zimnym jest lepszym rozwiązaniem. Dodatkowo płatki nie stracą składników odżywczych nieodpornych na temperaturę.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam Panią,
Nie będzie aż tak dużej równicy w IG jak Pani zaleje go zimnym czy ciełym mlekiem. Ważne aby jej nie gotowac i nie podnosić zbyt mocno temperatury. Nie mniej jednak niższy IG bedzie przy użyciu zimnego mleka.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartości zdrowotne cynamonu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy mogę spożywać taką ilość płatków owsianych dziennie? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Stosowanie skrzypu polnego przy celiakii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Płatki kukurydziane na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Codzienne picie łyżki oleju lnianego na poprawę odporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy melatonina występuje w żywności? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Pijesz gorącą kawę i herbatę? Narażasz się na groźny nowotwór
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem alarmuje,
Kleik ryżowy - jak go zrobić i jak podawać?
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku może stanowić sam
Domowa mikstura na pajączki i żylaki (WIDEO)
Pajączki i żylaki to wątpliwa ozdoba nóg. Nieste