Kontrola żywności ekologicznej

Witam!
Zachęcam do spożywania płatek owsianych i żytnich oraz otrębów żytnich i owsianych. Tego typu płatki cechuje wysoka wartość odżywcza. Odradzam spożywania kolorowych płatek, płatek kukurydzianych oraz gotowych muesli, ze względu na to że są produktem mocno przetworzonym o wysokiej zawartości cukrów prostych.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Płatki owsiane są bardzo zdrowym produktem. Najlepiej wybierać płatki jak najmniej przetworzone i najbogatsze w składniki odżywcze czyli płatki owsiane górskie a nie błyskawiczne. Płatki owsiane są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych a tym samym źródłem energii. Ziarno owsa jest nie tylko bogate w białko, ale także zawiera cenny zestaw aminokwasów. Występują również witaminy B1 i kwas pantotenowy oraz B6. W porównaniu do innych zbóż owies zawiera sporo tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać.Płatki owsiane są także dobrym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza apetyt, działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii. Tak więc zalecam zjadać owsiankę:)

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty