Witam! Płatki owsiane są bardzo zdrowe, są źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm potrzebuje a ich nie produkuje, witamin z grupy B, błonnika co przemawia za tym aby je spożywać. W przypadku osteoporozy ważna jest zdrowa dieta bogata w wapń i witaminę D, źródła wapnia to mleko i przetwory mleczne oraz sardynki, źródła witaminy D to tłuste ryby: węgorz, śledź, łosoś, sardynki, żółtka jaj.
Nawiązując do Pani pytania - płatki owsiane w mleku, z jogurtem/kefirem są jak najbardziej polecane, z uwagi na produkt mleczny będący źródłem wapnia, należy jednak dbać o dowóz wapnia i witaminy D w większości posiłków w całym dniu i z różnych źródeł.
Witam serdecznie,
Płatki owsiane najlepiej naturalne górskie a nie błyskawiczne (mają mniejszą wartość odżywczą) mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Są bogatym źródłem błonnika, białka oraz węglowodanów złożonych. Płatki owsiane są również dobrym źródłem magnezu, który umożliwia lepsze przyswajanie wapnia tak ważnego dla naszych kości. Magnez również wchodzi w skład kości. Jedzenie owsianki raz dziennie może w minimalnym stopniu poprawić stan kości.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaką dietę zastosować przy osteoporozie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie płatki owsiane dla 3-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki poziom witaminy D3 powinien występować u 27-latki? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Różnice odżywcze pomiędzy płatkami owsianymi błyskawicznymi a normalnymi – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Spożywanie płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Lek. Nina Uszkiewicz