Pani poziom witaminy D jest normalny. Najlepiej zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D w diecie. Źródłem witaminy D są spożywane pokarmy i wzbogacone produkty żywnościowe. Najbogatsze w witaminę D w polskich produktach żywnościowych są ryby, a wśród nich świeży węgorz, śledź w oleju i marynowany, gotowany i pieczony łosoś, gotowana i pieczona makrela, a także ryby z puszki (tuńczyk i sardynki). Można także zastosować witaminę D. Myślę, że dawka 4000j jest za duża. Wystarczy 1000 j dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Uzupełnienie braków witaminy D3 – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Suplementacja witaminy D3 i leku D-vitum – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy preparat D Vitum skutecznie uzupełnia poziom witaminy D3? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Podawanie dzieciom tranu norweskiego oraz witamin – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Pierwsze promienie słoneczne - jak w pełni z nich korzystać?
Panuje powszechne przekonanie, że wiosna jest najp
Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Słoneczna witamina Nie bez powodu mówi się, że naj
Zawiera najwięcej cennej witaminy. Jedz do woli, rak się jej boi
Witamina D istotnie wpływa na zmniejszenie ryzyka