Pani poziom witaminy D jest normalny. Najlepiej zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D w diecie. Źródłem witaminy D są spożywane pokarmy i wzbogacone produkty żywnościowe. Najbogatsze w witaminę D w polskich produktach żywnościowych są ryby, a wśród nich świeży węgorz, śledź w oleju i marynowany, gotowany i pieczony łosoś, gotowana i pieczona makrela, a także ryby z puszki (tuńczyk i sardynki). Można także zastosować witaminę D. Myślę, że dawka 4000j jest za duża. Wystarczy 1000 j dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Uzupełnienie braków witaminy D3 – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Suplementacja witaminy D3 i leku D-vitum – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Czy preparat D Vitum skutecznie uzupełnia poziom witaminy D3? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Najcenniejsze źródła witaminy D. Tak unikniesz niedoboru
Witamina D to witamina światła słonecznego, tworzy
Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Słoneczna witamina Nie bez powodu mówi się, że naj
Witamina D. Czy na pewno wiesz jak ją dawkować?
Witamina D to jeden z najważniejszych składników o