Za prawidłowe uważa się spożycie 2-3 porcji ryby tygodniowo. Jeżeli obawia się Pani skażenia ryb metalami ciężkimi warto unikać takich gatunków jak tuńczyk, halibut lub rekin. Do polecanych ryb pod tym kątem należy hodowlany łosoś, dorsz, karp, pstrąg, makrela czy śledzie.
Witam serdecznie,
Zalecana się spożywać ryby 2-3 razy w tygodniu. Wszystkie ryby zawierają śladowe ilości rtęci, dlatego też powinniśmy sięgać po te gatunki, których w mniejszych ilościach występują metale ciężkie. Spośród najczęściej spożywanych ryb w Polsce najwięcej rtęci zawiera ryba maślana i tuńczyk, a poza tym: miecznik, makrela królewska, rekin, węgorz, okoń, płoć i dorsz. Najmniej tego pierwiastka występuje w rybach małych i krótko żyjących np. w śledziu, sardynkach, mintaju i dzikim łososiu (nie z hodowli).
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Ryby z puszki na celowniku. http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/ryby-z-puszki-na-celowniku.html?c=4
Witam.Zalecana ilość to 2-3 razy w tygodniu ,niestety przeciętny polak spożywa je raz na 2 tyg.Jak wiadomo niektóre z gatunków zawierają śladowe ilości rtęci np. tuńczyk,halibut zamienić je na te które zwierają ich mniej np. na łososia,okonia czy pstrąga.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy można jeść wędzonego łososia w ciąży? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy taka ilość kwasów tłuszczowych niesie ze sobą jakieś ryzyko? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Alergia na ryby i owoce morza - przyczyny, objawy, rtęć w rybach
Alergia na ryby i owoce morza najczęściej pojawia
Kwasy omega-3 - rodzaje, właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcj
Żywność, która zwiększa ryzyko raka. W jakich produktach jest najwięcej substancji kancerogennych?
Tradycyjna polska kuchnia obfita w mięso, tłuszcze