Za prawidłowe uważa się spożycie 2-3 porcji ryby tygodniowo. Jeżeli obawia się Pani skażenia ryb metalami ciężkimi warto unikać takich gatunków jak tuńczyk, halibut lub rekin. Do polecanych ryb pod tym kątem należy hodowlany łosoś, dorsz, karp, pstrąg, makrela czy śledzie.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Zalecana się spożywać ryby 2-3 razy w tygodniu. Wszystkie ryby zawierają śladowe ilości rtęci, dlatego też powinniśmy sięgać po te gatunki, których w mniejszych ilościach występują metale ciężkie. Spośród najczęściej spożywanych ryb w Polsce najwięcej rtęci zawiera ryba maślana i tuńczyk, a poza tym: miecznik, makrela królewska, rekin, węgorz, okoń, płoć i dorsz. Najmniej tego pierwiastka występuje w rybach małych i krótko żyjących np. w śledziu, sardynkach, mintaju i dzikim łososiu (nie z hodowli).
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351



Warto również przeczytać: Ryby z puszki na celowniku. http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/ryby-z-puszki-na-celowniku.html?c=4

0

Witam.Zalecana ilość to 2-3 razy w tygodniu ,niestety przeciętny polak spożywa je raz na 2 tyg.Jak wiadomo niektóre z gatunków zawierają śladowe ilości rtęci np. tuńczyk,halibut zamienić je na te które zwierają ich mniej np. na łososia,okonia czy pstrąga.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty