Witam. Kobiety w ciąży powinny spożywać ryby 2–3 razy w tygodniu (w ilości ok. 100 g). Zalecane są zwłaszcza tłuste ryby morskie, jednak należy wybierać gatunki, które są mniej narażone na zanieczyszczenia metalami ciężkimi. Zalecane są: sardynki, śledzie, szprot, makrela, łosoś, dorsz, mintaj, flądra, halibut, sola, pstrąg, małże, krewetki, karmazyn, miruna, kergulena, grenadier, sandacz, karp. Niewskazane są: ryba maślana, panga, tilapia, marlin, miecznik, rekin, tuńczyk, okoń nilowy, sum afrykański, węgorz, szczupak. Ponadto najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, np. tatara, sushi, surowego mięsa marynowanego w solance, a także ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać niebezpieczne dla dziecka bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes oraz pasożyty.
Odsyłam do strony: http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/planowanie-ciazy-i-ciaza/219-ryby-w-diecie-ciezarnej-%25e2%2580%2593-czy-kazda-ryba-jest-odpowiednia.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty