Dzień dobry, przestrzeganie zaleceń żywieniowych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Do produktów niezalecanych w ciąży zależą:
sery pleśniowe i produkty z niepasteryzowanego mleka na przykład: oscypki, ser feta, camembert, brie a także domowe pasztety i rozmrożone lody - ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną. Produkty te mogą stać się źródłem zakażenia bakterią z rodzaju listerii;
surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk) oraz surowe wędliny (metka, szynka parmeńska), mogą być przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), bywają źródłem bakterii chorobotwórczych lub pasożytów;
surowe jajko (kogel - mogel), czy jajko na miękko może zawierać salmonellę;
kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione, aromatyzowane, zawierają wzmacniacze smaku i zapachu. Charakteryzują się także bardzo dużą zawartością cukru, a niektóre z nich (typu cola) zawierają kofeinę, której nadmierne ilości mogą zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży;
słodziki – zamienniki cukru znajdują się w produktach typu light na przykład w dżemach lub napojach. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam. Nie zaleca się ich stosować w ciąży, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka;
żywność wysokoprzetworzona: koncentraty zup, sosów, konserw, głęboko mrożone wyroby mięsne i warzywno ‒ mięsne; zawierają znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).
Zapraszam na konsultację w celu ułożenia diety optymalnej dla Pani i dziecka. Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Ser pleśniowy a ciąża - czy jest możliwe zatrucie? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Jedzenie serów w 8. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak chronić się w ciąży przed zarażeniem toksoplazmozą? – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ryzyko zarażenia toksoplazmozą po zjedzeniu szynki parmeńskiej w ciąży – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Pizza w ciąży - czy można ją jeść? Jaką wybrać?
Pizza w ciąży jest dozwolona, o ile jest spożywana
Nie jedz tego w ciąży!
Mrożone owoce morza Owoce morza są cennym źródłem
Najnowsze wytyczne dla kobiet w ciąży. Sprawdź, co powinnaś wiedzieć jako przyszła mama
Stało się! Test ciążowy pokazał dwie wymarzone kre