Zapytaj lekarza

7 4 0 , 2 0 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta dla kobiet w ciąży

Witam. Jestem w 10 tygodniu ciąży. Proszę o wskazówki dot. Diety. Otóż naczytałam sie na forach, Ze nie wolno w ciazy jesc salami, polędwicy, generalnie wędzonych na zimno i półsurowych wędlin, tatara, metek tatarskich, owoców morza, serów pleśniowych, serów feta, jajek na miękko, pic herbaty ani coli (sporadycznie). Zostaje mi tylko woda i chleb, plus gotowane mięso ... ? Co do surowych mięs jak Tatar czy stek krwisty mogę zrozumieć ale te wędliny ? Bardzo proszę o odpowiedz. Dziekuje.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Dzień dobry, przestrzeganie zaleceń żywieniowych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Do produktów niezalecanych w ciąży zależą:
 sery pleśniowe i produkty z niepasteryzowanego mleka na przykład: oscypki, ser feta, camembert, brie a także domowe pasztety i rozmrożone lody - ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną. Produkty te mogą stać się źródłem zakażenia bakterią z rodzaju listerii;
 surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk) oraz surowe wędliny (metka, szynka parmeńska), mogą być przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), bywają źródłem bakterii chorobotwórczych lub pasożytów;
 surowe jajko (kogel - mogel), czy jajko na miękko może zawierać salmonellę;
 kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione, aromatyzowane, zawierają wzmacniacze smaku i zapachu. Charakteryzują się także bardzo dużą zawartością cukru, a niektóre z nich (typu cola) zawierają kofeinę, której nadmierne ilości mogą zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży;
słodziki – zamienniki cukru znajdują się w produktach typu light na przykład w dżemach lub napojach. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam. Nie zaleca się ich stosować w ciąży, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka;
 żywność wysokoprzetworzona: koncentraty zup, sosów, konserw, głęboko mrożone wyroby mięsne i warzywno ‒ mięsne; zawierają znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).
Zapraszam na konsultację w celu ułożenia diety optymalnej dla Pani i dziecka. Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

Dietetyk, psychodietetyk. Członek Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy