Grejpfrut na odporność
Dzień dobry, przestrzeganie zaleceń żywieniowych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Do produktów niezalecanych w ciąży zależą:
sery pleśniowe i produkty z niepasteryzowanego mleka na przykład: oscypki, ser feta, camembert, brie a także domowe pasztety i rozmrożone lody - ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną. Produkty te mogą stać się źródłem zakażenia bakterią z rodzaju listerii;
surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk) oraz surowe wędliny (metka, szynka parmeńska), mogą być przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), bywają źródłem bakterii chorobotwórczych lub pasożytów;
surowe jajko (kogel - mogel), czy jajko na miękko może zawierać salmonellę;
kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione, aromatyzowane, zawierają wzmacniacze smaku i zapachu. Charakteryzują się także bardzo dużą zawartością cukru, a niektóre z nich (typu cola) zawierają kofeinę, której nadmierne ilości mogą zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży;
słodziki – zamienniki cukru znajdują się w produktach typu light na przykład w dżemach lub napojach. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam. Nie zaleca się ich stosować w ciąży, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka;
żywność wysokoprzetworzona: koncentraty zup, sosów, konserw, głęboko mrożone wyroby mięsne i warzywno ‒ mięsne; zawierają znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).
Zapraszam na konsultację w celu ułożenia diety optymalnej dla Pani i dziecka. Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak chronić się w ciąży przed zarażeniem toksoplazmozą? – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Ryzyko zarażenia toksoplazmozą po zjedzeniu szynki parmeńskiej w ciąży – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Możliwość jedzenia alg na poczatku ciąży – odpowiada Mgr Agata Wach
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Wskazania do badań po domniemanej ekspozycji na listeriozę w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ser pleśniowy a ciąża - czy jest możliwe zatrucie? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Czy mogłam zarazić się listeriozą w czasie ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co zrobić po zjedzeniu surowej ryby w ciąży? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl